Site pictogram Tilburgers.nl

Niña Weijers wint E. du Perronprijs

Nina Weijers Foto: Vera Kok https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Feest_der_Letteren-_2015-1-19.jpg

De winnaar van de E. du Perronprijs 2022-23 is Niña Weijers voor het boek Cassandra, Augustus -Atlas Contact 2023. De prijs wordt uitgereikt op 16 mei als aftrap van het ‘Night University Festival’ op de campus van de universiteit van Tilburg. De tweejaarlijkse prijs (10.000 euro en een kunstwerk) is bedoeld voor schrijvers, kunstenaars of publieke intellectuelen die, net als Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken om wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren.

E du Perron in 1939 Foto: Emiel van Moerkerken

Uit het juryrapport: “Du Perron is de auteur die met deze prijs in de herinnering wordt gehouden. Hij is ook de auteur die moed, eerlijkheid en oorspronkelijkheid hoog in het vaandel heeft en het zijn deze kwalificaties die opvallen bij het lezen van Cassandra, het boek dat Niña Weijers schreef naar aanleiding van een periode van gastschrijverschap in Almere. Weijers onderzoekt in haar schrijven het verhaal van de vermissing van een jonge vrouw van zeventien, Cassandra van Schaijk, in maart en april 2007. Het lichaam van de vrouw werd gevonden in de Noorderplassen.”

“Weijers lijkt in eerste instantie een true crime story te schrijven, maar is geïnteresseerd in iets anders: hoe de welvarende en tegelijkertijd gefragmenteerde gemeenschap van Almere omgaat met het gedrag van groepen jongeren die steeds meer rechts populistische sympathieën krijgen. De schrijver vraagt zich af wat het betekent om in een op de tekentafel ontworpen Hollandse provinciestad te leven, wat er gebeurt als de feiten worden verbeeld, wat weg kijken inhoudt. Is een non-fictie verhaal wel non-fictie, of zijn er momenten van verbeelding en inbeelding die de observatie van feiten troebleren en spannender maken?”

“Weijers schrijft in een glasheldere taal waarin zij feiten en perspectieven verweeft en ook
zichzelf bekijkt in haar zeer persoonlijke omstandigheden van zwangerschap en moederschap. Haar stijl is haar blik: met het schrijvend kijken neemt zij ons mee in een analyse van de tijd en nodigt zij ons uit na te denken over veranderingen in de samenleving. Cassandra is een uiterst fascinerend boek dat prachtig aansluit op Du Perron’s schrijven en denken.”

De uitreiking
De uitreiking van de E. du Perronprijs vindt plaats op donderdag 16 mei om 16.30 uur als aftrap van het ‘Night University’ festival op de campus van de universiteit. De prijs zal worden uitgereikt door wethouder Marcelle Hendrickx. De auteur zal uitgenodigd worden een kort dankwoord uit te spreken. Ellen Deckwitz houdt de E. du Perronlezing. Het programma wordt verder omlijst door de stadsdichter van Tilburg Frederike Luijten en door zangeres en violiste Claire Adams.

E. du Perronprijs
De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en Tilburg University. De prijs is bedoeld voor schrijvers, kunstenaars of publieke intellectuelen die, net als Du Perron in zijn tijd, grenzen signaleren en doorbreken om wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren. De prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van €10.000 euro en een textiel object, ontworpen door studio ‘by aaaa’ (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het Textiel Museum in Tilburg. Vorige winnaars waren o.a. Margot Vanderstraeten (2017), Stefan Hertmans (2016), Mohammed Benzakour (2013), en Ramsey Nasr (2011).

Mobiele versie afsluiten