Site pictogram Tilburgers.nl

Nog 7.000 vacatures in de logistieke sector te vervullen

Westerschelde - Foto: John Geerts.

Midpoint Brabant is – samen met de gemeenten Tilburg en Waalwijk – een campagne begonnen om openstaande vacatures te vervullen in de logistieke sector. Het gaat om maar liefst 7.000 vacatures voor de periode tot 2030.

De logistieke sector in Hart van Brabant verdient in z’n geheel circa €2,4 miljard per jaar en voorziet in 28.000 banen. Dat betekent dat 1 op de 7 werkenden in de regio een baan heeft in de logistiek. Jaarlijks volgen 1.000 jongeren een opleiding voor een baan in de logistiek. Het gaat dan om opleidingen in het mbo-, hbo- en wetenschappelijk onderwijs (universiteit). Deze cijfers zijn bekend gemaakt door Midpoint Brabant.

1 miljard

Bron: CBS.

Vanwege de oorlog van Poetin tegen Oekraïne is de export naar Rusland volledig stil komen te liggen en ook de ‘China Express’, de goederentrein die meermaals per week via Moskou naar Chengdu in China rijdt, staat stil. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft berekend dat export naar Rusland met name afkomstig is van bedrijven in Noord- en Zuid-Holland en Brabant. De Brabantse export naar Rusland was in 2021 ‘goed’ voor €1 miljard per jaar. De belangrijkste exportproducten vanuit Brabant zijn medicinale en farmaceutische producten, met uitzondering van geneesmiddelen.

Deze krimp van 1 miljard Euro op een totaal van 2,4 miljard Euro is aanzienlijk. Toch is dit nog geen reden voor zorgen, zo blijkt uit een gesprek met een woordvoerder van Midpoint Brabant. Hier staat namelijk tegenover dat de logistieke sector behoorlijk goed heeft verdiend tijdens de Coronajaren. Het aantal aankopen via webwinkels is immers enorm toegenomen in 2020 en 2021. Sommige webwinkels zijn in omzet verdrievoudigd in deze periode. Maar ook nu de Coronatijd voorbij is, blijven de omzetten hoog. De sector als geheel heeft dan ook goed ‘vet op de botten’ om deze forse tegenslag voorlopig op te vangen.

Deze situatie heeft nog niet geleid tot solidariteit tussen bedrijven in de logistieke sector. Als er ondanks alles toch bedrijven omvallen doordat de export naar Rusland is stilgevallen, wordt er toch eerst naar de overheid gekeken om ondersteuning.

Duurzaamheid

“We bereiken binnen zes uur maar liefst 170 miljoen consumenten. We zijn digitaal, duurzaam en een kei in het ontwikkelen van nieuw talent. Het logistieke netwerk van ondernemingen, onderwijs en overheden is in deze regio super sterk.” aldus Jochen Otten, die als bekende Tilburger het boegbeeld is van de wervingscampagne.

Protestbord tegen de komst van logistieke bedrijven naar Wijkevoort – Foto: John Geerts.

Wie aan al die miljoenen pakjes en kilometers denkt en de enorme bedrijfshallen en met asfalt geplaveide weilanden, maakt niet direct de associatie met duurzaamheid. In Brabant zijn nieuwe logistieke dozen nog nauwelijks welkom en tegenstanders van Wijkevoort hebben zelfs anderhalf jaar lang elke ochtend gedemonstreerd tegen nog meer logistieke bedrijven nabij de Reeshof.

Volgens het filmpje over duurzaamheid in de Smart Move campagne van Midpoint, betekent duurzaamheid dat meer goederen over het water of per spoor worden vervoerd (naar Rusland) en minder over de weg. “Via binnenvaart – watercorridor met Rotterdam – en trein – directe verbinding met China en Polen – zijn vorig jaar zo’n 23 miljoen wegkilometers bespaard en is 28.000 ton reductie van CO2-emissie gerealiseerd.”

Tegelijkertijd is het nog een zoektocht welke brandstof het schoonst is en tegelijkertijd het beste werkt. Er wordt al gereden op LNG, wat ook wel ‘vloeibaar aardgas‘ wordt genoemd en wat een mengsel is van methaan met mogelijke restgassen als stikstof, propaan en ethaan. Daarnaast wordt geëxperimenteerd met HVO, wat staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oils’. Dit is 100% synthetische diesel, gemaakt van plantaardig materiaal. Op het moment is er nog geen één soort brandstof dat boven alles uitsteekt en als beste wordt bevonden. Daar hebben toekomstige werknemers en ondernemers in de logistieke sector nog een kluif aan.

Kortom: er is veel werk te doen de komende jaren. De vraag is alleen, of dit ook zo blijft. Veel zal afhangen van de nu woedende oorlog in het oosten van Europa en de ravage daarna.

Mobiele versie afsluiten