Nog geen besluit over bomen Sumatrastraat en Molenbochtstraat

In de avond van maandag 21 november stond opnieuw de kwestie rond de geplande bomenkap in de Molenbochtstraat en de Sumatrastraat op de agenda van de raadscommissie Fysiek. En deze keer waren er nog meer bewoners en ondernemers aanwezig op de tribune en waren er zeven insprekers. Dit onderwerp werd al twee keer eerder besproken in de raadszaal, eerst in april toen de TVP er vragen over stelde en later nog eens in juni, waarbij wethouder Roel Lauwerier de opdracht kreeg om met de bewoners te gaan praten en alle mogelijke oplossingen te onderzoeken. Volgens de wethouder moeten de bomen weg omdat de riolering en de gasleidingen moeten worden vervangen.

Nu liggen er meerdere scenario’s op tafel, waarbij in het ene geval alle bomen weg moeten, in een ander geval er twee mogen blijven en in nog een ander geval er 11 kunnen blijven, maar wat volgens de gemeente €800.000 extra zou kosten. En hoewel de opdracht was om met bewoners te gaan overleggen, is dat onvoldoende gebeurd. Daar komt bij dat ook de insprekers zeer verdeeld zijn. Eén onderneemster, die er niet woont, vindt dat alle bomen weg moeten en ze vergeleek het gevaar van eventueel afbrekende takken die op een kinderwagen kunnen vallen met het dodelijke ongeluk dat onlangs in het Reeshofzwembad is voorgevallen en waarbij een baby het leven verloor. De meeste bewoners die van zich lieten horen wilden echter dat de bomen behouden blijven en vinden bovendien dat ze niet genoeg zijn betrokken bij de plannen en dat ze geen inspraak hebben gehad. Bram van Beurden, die namens de Stichting Stadsbomen het woord voerde, pleitte met veelzeggende foto’s voor een meer creatieve manier om deze straten in te richten en daarbij het ontwerp aan de straat aan te passen en niet de straat aan het ontwerp.

Dan was er nog onduidelijkheid over buurt-enquêtes die er waren gehouden. Eén daarvan was gehouden door de gemeente zelf en alleen in de Molenbochtstraat. Hier was het resultaat dat 100% van de ondervraagden voor het verwijderen van alle bomen zou zijn. Dit onderzoek werd door de meeste buurtbewoners en ook door raadsleden in twijfel getrokken, temeer omdat er zelfs een adres bij stond dat niet eens zou bestaan. Dan was er een onderzoek van een ondernemer onder alle ondernemers in die straat, waarvan het resultaat 50% tegen en 50% voor was. Ten slotte hadden een paar buurtbewoners een uitvoeriger onderzoek gedaan in beide straten, die in de raadszaal werd uitgedeeld en waaruit een meer geloofwaardig beeld kwam: ongeveer 70% is tegen het verwijderen van alle bomen.

Stakende stemmen

Na zoveel onduidelijkheid en verwarring, die nog eens stevig werd onderstreept door de betogen van de raadsleden, met name door Tine van de Weyer van de PvdA en Paulus Oerlemans van GroenLinks, kwan wethouder Roel Lauwerier met nog een nieuw voorstel. Hij wilde het hele plan in stukken knippen en per straatdeel met de bewoners overleggen hoe hun deel van de straat ingericht moest worden. Hiermee trok hij CDA, VVD, D66 en Trots over de streep. Alle andere partijen willen dat het gehele proces overnieuw wordt gedaan en deze keer met de bewoners.

Hiermee ontstond een bijzondere situatie. Was dit een raadsvergadering geweest, dan had het voorstel van de wethouder het niet gehaald en had het voorstel om overnieuw te beginnen het gewonnen. Maar dit was een commissievergadering en dan telt de regel dat alleen de stemmen van de raadsleden meetellen die dan aanwezig zijn. In dit geval kwam de stemming uit op 9 tegen 9… de stemmen ‘staakten’ en er kon dus geen beslissing worden genomen. Een situatie die hoogst zelden voor komt en er was een korte schorsing voor nodig om te overleggen hoe het verder moest. De wethouder, die ook had meegeteld en ingezien dat hij dit in de raadsvergadering van 16 december zou gaan verliezen, koos eieren voor zijn geld en besloot zijn voorstel mee terug te nemen naar het college en voor de volgende raadsvergadering met een nieuw voorstel te komen. GroenLinks heeft echter ook de winst geroken en zal zelf ook met een voorstel komen: helemaal overnieuw beginnen.

De finale is op 16 december in de raadsvergadering.

 

Het gaat hier niet alleen maar over de straat en de bomen die er in staan maar ook over het imago van Tilburg. Dat klopt toch al niet en als je daar iets aan wilt verbeteren moet je het negatieve imago niet versterken door straten kaal te maken.
Mensen herkennen hun eigen straat niet meer en raken ontheemd of ze het er nu mee eens zijn, niet mee eens zijn of het ze niets kan schelen. Het gaat echter niet alleen maar over de mening van de buurtbewoners maar ook over het vestigingsklimaat in Tilburg wat in grote mate wordt bepaald door de kwaliteit van leven van zijn bewoners. Bomen weghalen heeft geen positieve werking op die kwaliteit van leven. Bomen laten staan wel waardoor de extra investering van € 800.000.- zich op de lange termijn terugbetaald.

een nieuw voorstel komt van de div. partijen die allen willen dat proces over moet dus zowel van PvdA GL SP TVP en wellicht ook TVP

Geef een reactie