Site pictogram Tilburgers.nl

Normaal decemberweer

De weersverwachting voor de komende week: wisselvallig bij stijgende temperaturen. Maandag regent het geruime tijd dat overgaat in sneeuw.

Op dinsdag vallen er nog een aantal winterse buien, maar op woensdag en donderdag is het kletsnat door perioden met regen. De temperaturen stijgen van 4 graden op maandag tot 6 á 7 graden vanaf woensdag.

De meteorologische winter is al een week oud en het weerbeeld gedraagt zich er meteen naar. IJsdagen, matige vorst, sneeuw en op deze zondag zelfs code oranje. Het kan niet op.

Vrijwel alle weerfanaten, zoals ik, kijken al dagen uit naar deze zondag die heel mooi kan worden. Ik dacht in een witte wereld wakker te worden, maar dat viel tegen. Pas rond 9.40 uur vielen de eerste sneeuwvlokken en dat gaat de komende uren nog wel door.

Afgelopen vrijdag viel rondom Tilburg al de eerste sneeuw van het seizoen gecombineerd met hagel en regen. Gisteravond viel er ook nog een natte sneeuwbui. Rondom de Veluwe en Arnhem en Nijmegen kwam de sneeuw gisteren met bakken eruit. Vanochtend lag in het Natuurpark de Veluwe een sneeuwdek van 15 cm. Koude lucht is dus onze regio binnengedrongen en dat zien we meteen aan de temperaturen van de afgelopen dagen: van 9,4°C op woensdag tot 4,6°C op zaterdag.

Maar vandaag gaat het kwik flink … omhoog. Want ondanks dat we nu in perioden met sneeuw zitten met temperaturen van rond het vriespunt, stroomt aan de achterkant zachte lucht binnen. Oorzaak is een depressie vanuit Groenland die met een razende vaart onze kant is opgekomen. Kijk maar eens naar de barometer die spectaculair is gedaald naar 975 hPa. Zo’n lage barometerstand hebben we sinds 30 januari 2015 niet meer gehad.

Overigens sneeuwde het toen ook, gevolgd door regen in de avond. Deze depressie komt vanmiddag al boven de Noordzee te liggen en voert met een westelijke stroming zachte lucht aan. Maar omdat we nog steeds in koude atmosferen zitten zal de bijbehorende neerslag eerst allemaal uit sneeuw bestaan zoals we nu merken. Vervolgens schuift dat neerslaggebied verder naar het noordoosten, inclusief de zachte lucht.

De sneeuw gaat in de loop van vanmiddag dan ook over in regen en dan stijgt het kwik naar een graad of 6. Rond 12.00 uur was het een winterwonderland in Brabant. Overal lag sneeuw en een uur later was het sneeuwdek gegroeid tot 5 cm rondom Tilburg. De komende uren komen daar nog een aantal centimeters bij totdat de regen arriveert. Dan draait de wind naar het zuidwesten en neemt fors in kracht toe. In Zeeland kan zelfs even gaan stormen! Vanavond en vannacht wordt het tijdelijke droger en blijft de temperatuur iets boven het vriespunt. Daar waar de sneeuw nog blijft liggen gaat het stevig vriezen met matige vorst.

Morgen wordt opnieuw een spannende dag voor de sneeuwliefhebber. Voor de kust van Noord-Frankrijk ontstaat een nieuwe depressie die op maandag via België over ons land trekt met meer dan 20 mm aan neerslag. Maar nu krijgen we een tegenovergestelde situatie. De neerslag zal namelijk eerst uit regen en natte sneeuw bestaan en hoe meer de dag vordert wordt dit sneeuw.

Zo kan er in de avond in onze regio opnieuw een sneeuwdek ontstaan van enkele centimeters. De temperatuur doet een stapje terug en blijft op maandag op 4 graden steken. In de nacht wordt het tijdelijk droog en kan het gaan vriezen als er een sneeuwdek ligt.

De wind draait verder door naar het noordoosten tot oosten. Dinsdag wordt een dag met winterse buien (regen en natte sneeuw) afgewisseld met droge perioden. Langzaam begint het kwik te stijgen naar 6 tot 7 graden vanaf woensdag. Van het sneeuwdek blijft dan weinig over, want sneeuwval wordt niet meer verwacht.

Alleen nog buien met natte sneeuw en regen. Woensdag is een wisselvallige dag als vanuit het noorden een nieuwe depressie dichterbij komt. Helaas is deze gevuld met zachte lucht, waardoor de neerslag geen winters karakter meer krijgt.

In de ochtend is het nog droog, maar daarna zijn er perioden met regen dat op donderdag doorzet. In totaal kan er over die twee dagen zo’n 25 mm vallen. Tevens neemt de wind toe, waardoor het meer herfstdagen worden. Op vrijdag gaat de regen over in buien en is er ruimte voor opklaringen, waardoor we de zon nog even kunnen zien. Vervolgens draait de wind op het einde van de week naar het noordwesten en wordt het wat kouder. In het weekeinde is het dan zo’n 4 tot 5 graden en in de nachten kan het licht gaan vriezen.

Mobiele versie afsluiten