Site pictogram Tilburgers.nl

Normaal novemberweer

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

 

 

November is onstuimig en herfstachtig begonnen. Elke dag vielen er buien, waarbij op de eerste novemberdag enkele gepaard gingen met onweer en hagel. Temperaturen lagen op niveau voor de tijd van het jaar van zo’n 10 graden. Voor deze week komt er weinig verandering in het weerbeeld. De bewolking overheerst en regelmatig vallen daar buien uit. Als we geluk hebben kan er een droge dag tussen zitten en zien we de zon nog even. De kwikstanden schommelen nog steeds rond een graad of 10, maar deze gaan langzaam naar beneden. Door alle bewolking kan het ’s nachts niet echt afkoelen en blijft de temperatuur ook ruim boven het vriespunt.

Kortom, het weer houdt zich precies aan de tijd van het jaar. Oorzaak zijn lagedrukgebieden die allemaal ten noorden van ons land liggen. Steeds ontstaat er boven Groenland een nieuwe depressie die met sneltreinvaart naar de Britse Eilanden trekt en opgenomen wordt in één groot lagedrukgebied. Sinds deze maand is begonnen vindt dit al plaats en vandaar ook het herfstachtige weertype. Rond het midden van de week staat de volgende depressie alweer aan de deur te kloppen en deze keer bij IJsland. Met een krachtige zuidwestelijke stroming komt er een nieuwe aanvoer van regen of buien op gang. In het weekeinde zakt deze depressie richting het zuiden van Europa en meteen probeert een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan het heft in handen te nemen. De wind draait dan tijdelijk naar het zuiden tot zuidoosten en komt er wat droge en koude lucht onze regio binnen. Maar zoals eerder gezegd staat er bij Groenland meteen een nieuwe depressie in de steigers die na het weekeinde richting de Noordzee trekt. Dat betekent dat het wisselvallige weer volgende week terugkeert. Waarschijnlijk zal dat de laatste zijn, want vanuit Rusland bouwt zich een hogedrukgebied op dat vanaf 17 november boven Scandinavië komt te liggen. Dit zou de eerste serieuze winterprik kunnen worden.

Mobiele versie afsluiten