Site pictogram Tilburgers.nl

Normale temperaturen met vanaf dinsdag buien

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: normale temperaturen met vanaf dinsdag buien. Gemiddeld zal de temperatuur deze week op zo’n 22 graden liggen. Maandag is een droge dag, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen en dat zal ook op de vrijdag zo zijn. Van dinsdag t/m donderdag zullen we echter de paraplu bij de hand moeten houden. In de loop van dinsdag gaan er namelijk buien vallen die de hele woensdag zullen aanhouden. Op donderdag neemt dat langzaam af. In het weekeinde neemt de buiigheid echter weer toe. Wat we in de eerste dagen vooral zullen merken is het aantrekken van de wind. Zowel op maandag als dinsdag waait het vrij krachtig.

Doordat gisteren (zaterdag) de temperatuur in onze regio boven de 25 graden uitkwam in vijf dagen tijd, waarvan drie tropisch, konden we de eerste regionale hittegolf van 2020 noteren. Voor Berkel-Enschot was het al de 28e sinds de oprichting ervan in 1998. Daarbij werd afgelopen vrijdag de warmste dag van het jaar tot nu toe bereikt: Berkel-Enschot noteerde 33,5°C, Hoek van Holland 32,3°C en in Gilze-Rijen 32,0°C.

Daarmee was het voor onze regio de derde tropische dag achtereen, want ook op woensdag en donderdag werd het minstens 30 graden. We merken dit jaar dat zulke warmte de atmosfeer niet aankan en als het ware ontploft. En dat heeft Brabant geweten op vrijdagavond. Hoosbuien, noodweer, zware onweersbuien, hagel, windstoten en plaatselijk heel veel neerslag waren het resultaat. Breda en Etten-Leur kregen de eerste onweersbuien en daarna volgde Gilze-Rijen, Tilburg en het oosten van Brabant.

De buien ontstonden allemaal op de Belgische grens en trokken zo onze provincie binnen. In Tilburg sneuvelden bomen door windschering, waarbij op vliegveld Gilze-Rijen windstoten werden gemeten van 88 km/u (windkracht 9). De Tilburgse bomen vielen o.a. in de Burgemeester Suijsstraat, Reeshofdijk, Jagerslaan en Lage Witsiebaan. Ook viel er een boom op het spoor tussen Tilburg en Gilze-Rijen. Opvallend: in Rijen viel een boom om in de …. Stormstraat. In Berkel-Enschot viel ruim vijf minuten lang hagelstenen van 1 tot 2 cm.

Vervolgens kwam de regen met bakken eruit, waarbij recordhoeveelheden werden gemeten. Volkel ving 86 mm op, Gilze-Rijen 52, Nuenen en Aarle-Rixtel ieder 43 en in Tilburg 40 mm. In Boxtel viel in een half uur zelfs 42 mm. Wateroverlast kon dan ook niet uitblijven. In Tilburg liep het water in de kelder en begane grond van het Tweesteden Ziekenhuis, in Haaren, Valkenswaard en Eindhoven liep het water de huizen binnen. Tenslotte mat het KNMI in totaal 31.642 bliksemontladingen. In Berkel-Enschot telde deze weerman 328 donderslagen. Wat een avond.

Daarna was het onweer voorbij en werden de pijlen een dag later gericht op de provincie Groningen waar gistermiddag zelfs code oranje actief werd. En dat was niet voor niets. Zware onweersbuien met windstoten van 95 km/u, hagelstenen van 4 centimeter doorsnee en 30 tot 35 mm neerslag in korte tijd. Het resultaat was tientallen omgevallen bomen en wateroverlast. Het leek wel of een windhoos was langsgekomen. En dat zou helemaal niet zo gek zijn geweest, wat net over de grens in Duitsland in de plaats Krummhörn werd een heuse tornado waargenomen.

Juni is dan ook een kletsnatte maand aan het worden. In Berkel-Enschot staat de teller inmiddels op 99 mm, in Tilburg 120 mm en in Helmond is al 198 mm afgetapt in deze eerste zomermaand. De komende dagen komen daar nog enkele millimeters bij. We komen namelijk onder invloed van actieve depressies die ons tot in het weekeinde parten zullen spelen. Op deze zondag ligt er een bij Schotland en is op weg naar Scandinavië waar het dinsdag aankomt. In die trektocht naar het oosten wisselen zon en wolken elkaar af en is het vandaag en op maandag overwegend droog. Misschien dat er een verdwaalde bui nog langskomt, maar daar blijft het bij. Temperatuur ligt op zo’n 21 tot 22 graden.

Wel zal de wind flink toenemen, waardoor het wat frisser zal aanvoelen. Maar dan kan wel de warmte het huis uit worden geblazen. Als op dinsdag de depressie in Scandinavië is gearriveerd begint zich het zich sterk uit te breiden, waardoor regenzones ons weten te bereiken. Dat gebeurt in de loop van de dinsdag.

Met slechts 20 graden wordt het meteen de koelste dag van de week. Op woensdag is het een komen en gaan van buien en kan er meer dan 10 mm vallen. Omdat er warme lucht wordt aangevoerd zal het met 23 graden wat broeierig aanvoelen. Wel neemt de wind flink af. Vervolgens trekt de depressie verder naar het noorden. Hierdoor kan op donderdag nog een enkele bui vallen afgewisseld met opklaringen. Op vrijdag is het wachten op de volgende depressie die vanaf de Atlantische Oceaan koers zet naar Schotland en daar in het weekeinde aankomt. Voor ons betekent de vrijdag dan een overgangsdag: het blijft droog, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. In de loop van het weekeinde wordt het wisselvallig en neemt de wind langzaam toe. De temperaturen liggen vanaf donderdag op een graad of 22 en dat is normaal voor begin juli.

Mobiele versie afsluiten