Site pictogram Tilburgers.nl

November sluit ijskoud af

weerbericht2016-11-27-1-f85-willem-ii-straatDe komende dagen krijgen we bezoek van Koning Winter. De nachten gaan met vorst verlopen en de temperaturen liggen overdag soms net boven het vriespunt. Oorzaak is een krachtig hogedrukgebied boven de Noordzee dat zich helemaal uitstrekt tot over de Alpen.

2016-11-26-30-f8020-laatste-herfstbladMet een noordoostelijke en later oostelijke stroming wordt koude lucht onze streken ingeblazen. Daarmee wordt ook droge lucht aangevoerd, waardoor neerslaggebieden op afstand blijven. Er zal letterlijk geen wolkje aan de lucht zijn, waardoor we tot woensdag een aantal zeer zonnige dagen krijgen.

De nachten verlopen eveneens helder en dat betekent flinke afkoeling tot zelfs matige vorst in de nacht van maandag op dinsdag. In de loop van woensdag verlaat het wintertje onze regio waarmee november afsluit.

2016-11-26-besterdplein-ochtendzonZodra december op de kalender verschijnt wordt het somberder en worden het letterlijk de donkere dagen voor Kerst. De bewolking overheerst waaruit af en toe wat lichte regen valt. De zon zullen we nauwelijks zien. Met deze neerslag wordt het wat minder koud en stijgt de temperatuur naar normale waarden voor de tijd van het jaar en dat zo’n 8 graden.

Op deze zondag is het ook helemaal niet koud. Integendeel, het zal de warmste dag van deze week worden. Om 13.30 uur lag het kwik in Berkel-Enschot al op bijna 10 graden met volop zonneschijn afgewisseld met wat bewolking. Afgelopen nacht en in de ochtend viel uit die bewolking wat motregen uit.

2016-11-26-1780f200-rood-bladOpvallend is dat het gisteren al bijzonder koud was. In de ochtend lag de temperatuur rond het vriespunt en overdag werd het niet warmer dan een graad of 4. Op het einde van de zaterdagmiddag kwam er mist opzetten en dook het kwik naar beneden tot onder het vriespunt aan het begin van de avond. In Tilburg en omstreken werd het nog -2 graden.

2016-10-10-fietser-nevel-mist-herfst-ochtendMaar de mist werd snel opgevolgd door bewolking, waardoor de temperatuur weer begon te stijgen en we afgelopen nacht geen vorst hebben gehad. In het oosten van het land hadden ze gisteren bijna een ijsdag te pakken en dat betekent dat de maximumtemperatuur niet boven het vriespunt is uitgekomen. Tot aan het begin van de avond was het in Heino en Hupsel namelijk nog -0,2°C en -0,3°C, maar ook hier kwam de zachte lucht in de loop van de avond binnendruppelen, waardoor het kwik uiteindelijk boven het vriespunt uitkwam en deze stations geen ijsdag konden noteren. Maar misschien dat het de komende dagen wel gaat lukken.

Deze zachte zondag is namelijk maar eenmalig, want vanuit het noorden stroomt langzaam de vrieskou onze regio binnen. De opklaringen worden steeds groter en daarmee koelt het flink af. Het kwik zakt in de komende nacht naar -2 graden.

2016-05-26 Ochtend Mist NevelNa het optrekken van de laatste wolken krijgen we op maandag een zonnige herfstdag of zeg maar gerust winterdag. Want bij dit alles staat er een matige noordoostenwind, waardoor het schraal aanvoelt. Overdag zal het niet warmer worden dan 4 graden. Vervolgens draait de wind naar het oosten en komt nog meer kou onze kant op.

Op maandagavond gaat het al licht vriezen en in de nacht naar dinsdag wordt het kouder en kouder. Vrijwel overal duikt het kwik tot onder de -5 graden en dan spreken we van matige vorst. Op een enkele plaats kan het zelfs 7 tot 8 graden vriezen!

Dan krijgen we de dinsdag die alleen maar uit zonneschijn bestaat. Maar het is erg koud. De maxima liggen op 2 graden en nu is het zeer goed mogelijk dat we ergens in het land wel een ijsdag kunnen noteren, als tenminste het kwik de hele dag onder het vriespunt blijft. Brrrrr.

2016-11-25-20-f17-interpolis-koestraatGelukkig staat er een zwak windje en dan is het in de zon nog enigszins uit te houden. Op dinsdagavond vriest het alweer en dat gaat in de nacht gewoon door, maar niet meer zo hard. Het hogedrukgebied begint namelijk zijn kracht te verliezen en dat betekent dat de woensdag met lichte vorst zal beginnen tot -4 graden.

Deze dag begint nog kraakhelder met veel zon. Vanuit het noorden zien we echter dat de hemel steeds melkachtiger wordt door de komst van hoge bewolking. Een teken dat er ander weer op komst is. Vanuit Scandinavië nadert namelijk een depressie die richting Turkije gaat. Hierdoor wordt het hogedrukgebied weggeduwd en draait de wind naar het zuidwesten tot westen.

2016-11-16-fietser-regen-storm-windHiermee komt de aanvoer van minder koude en vooral vochtige lucht op gang. De bewolking neemt toe en vanaf donderdag valt er wat lichte neerslag uit bij zo’n 8 graden. Tevens verdwijnt de vorst. In het weekeinde opent het hogedrukgebied de tegenaanval, waardoor we de zon weer te zien krijgen. Wel kan er nog een enkele bui vallen en is het met een graad of 6 wat frisser en kan het in de nachten weer gaan vriezen.

Mobiele versie afsluiten