Site pictogram Tilburgers.nl

Onderwijs in Kenia en hulp voor arme gezinnen in Tilburg

Op 4 januari vertrekt het bestuur van de Tilburgse stichting ‘Elimu Mount Elgon’ naar haar onderwijsprojecten in Kenia om de stand van zaken met eigen ogen te zien. De studiereis wordt een drukke week met veel gesprekken op scholen.

De naam van de is niet zomaar gekozen. Elimu is Swahili voor ‘opleiding’ en dat is nou juist waar de stichting zich voor inzet: beter onderwijs in het Keniaanse dorp Chepchoina, dat gelegen is nabij nationaal Park Mount Elgon, een grensgebied tussen Oeganda en Kenia. Sinds 2005 is de stichting bezig met het bouwen van peuter- en basisscholen, maar ook scholen voor voortgezet onderwijs. Kinderen uit arme gezinnen worden middels een opleidingsfonds gesteund, zodat onderwijs voor álle kinderen en jongeren in Mount Elgon mogelijk wordt.

De vijf bestuursleden wonen in Tilburg: Cathelijn Bogaers, Michiel de Haan, Ank en Ad Waijers en Miek Korsmit. Zij hebben intensief contact met de Nederlandse ontwikkelingsarts Bea Andersen-Schipper, die werkzaam is in dit afgelegen plattelandsgebied met een zeer slechte infrastructuur. Het ontbreken van enige vorm van opleiding voor de arme plattelandsbevolking was voor haar de directe aanleiding om 13 jaar geleden een eerste school te bouwen.

De stichting Elimu Mount Elgon runt in Tilburg de winkel ‘Tante Pollewop’, een zaak in gebruikte dames- en kinderkleding aan de Besterdring 47 in Tilburg. Daar kan iedereen kleding doneren en voor een gering bedrag andere uitzoeken. Maar ze doen meer. In de laatste maanden van vorig jaar zijn honderden kledingbonnen met een waarde van €7,50 in Tilburg verspreid onder arme gezinnen in de stad. Met die bonnen kunnen deze gezinnen tweedehands kinderkleding halen bij Tante Pollewop. Dit is mogelijk gemaakt door Pater Poels van Stichting Broodnodig, consulenten van Stichting Leergeld, door de vrijwilligers van de Vincent shop, de enthousiaste jeugd van KART en van basisschool ’t Schrijverke in Goirle.

Met de steun uit Nederland, kunnen Bea en de stichting hun werk doen in Kenia. Zonder deze hulp kunnen daar geen scholen en nieuwe projecten voor de kinderen gerealiseerd worden. Wil je meer hierover weten? Mail dan naar info@elimumountelgon.nl. t.a.v. Ad Waijers of neem eens een kijkje op: www.elimumountelgon.nl.

Mobiele versie afsluiten