Vanavond, tijdens een persconferentie in het Stadhuis van Tilburg, gaf burgemeester Peter Noordanus toe, dat het gemeentebestuur uiteindelijk verantwoordelijk is voor het tragische ongeluk in het Reeshof zwembad op 1 november 2011, waarbij een vijf maanden oude baby het leven liet en haar moeder ernstig gewond raakte, nadat twee luidsprekerboxen vanaf het plafond naar beneden zijn gekomen. Peter Noordanus: “Een reeks van nalatigheden en onzorgvuldigheden is de oorzaak geweest van dit tragische ongeluk dat tot onvoorstelbaar verdriet heeft geleid voor de ouders en familie.”
Het zwembad in de Reeshof is in 1995 gebouwd en in 2004 is het peuterbad als uitbreiding aangebouwd. Echter, al in 2002 heeft het ministerie van VROM een brief gestuurd naar alle zwembaden in Nederland met het advies om geen roestvaststalen (RVS) moeren en bouten te gebruiken in overdekte zwembaden, omdat door chloor dit RVS kan gaan roesten zelfs ineens kan scheuren. Ondanks dit advies is alle ophanging en bevestiging in het peuterbad toch met RVS uitgevoerd.
Bureau Corrodium, dat inspecties uitvoert bij sportaccomodaties, heeft in 2006 opgemerkt dat de RVS bouten en moeren, waarmee de luidsprekerboxen waren bevestigd, vervangen moest worden. In haar rapport schrijft de inspecteur: “Uit tientallen incidenten in Europa is gebleken dat roestvast stalen bevestigingselementen in de atmosfeer van zwembaden gaan scheuren ten gevolge van scheurvormende spanningscontrole (roest). Uiteindelijk leidt dit tot breuk met alle gevolgen van dien. (…) Onder ongunstige omstandigheden kunnen draadeinden of bouten binnen een dag scheuren. In Steenwijk is een zwembadplafond na negen jaar naar beneden gekomen.” Ook merkte de inspecteur op, dat de bouten van 6,6 millimeter te dun waren en minimaal 8,4 millimeter moesten zijn. Peter Noordanus: “Niemand heeft het acute gevaar opgemerkt en ingezien en daardoor is er slordig en traag gereageerd en niet gehandeld.”
In 2009 is er opnieuw een inspectie gedaan door Bureau Corrodium en ditmaal heeft de inspecteur een bevel afgegeven om de moeren en bouten van de geluidsinstallatie te vervangen. Naar aanleiding hiervan zijn offertes aangevraagd en de kosten die ermee gemoeid zouden zijn, bedroegen €1150,-. Maar opnieuw is er geen actie ondernomen, doordat niemand wist wie er verantwoordelijk was en opnieuw niemand het dreigende gevaar zag.
Op 12 april 2011 constateerde de inspecteur van Corrodium opnieuw dat er een reëel risico bestond dat de geluidsinstallatie naar beneden zou vallen en vermeldde dit in het inspectierapport. Opnieuw ontstond een discussie over wie er moest zorgen voor dit onderhoudswerk. Na veel vijven en zessen werd uiteindelijk op 31 oktober 2011 begonnen met deze al jaren urgente onderhoudswerkzaamheden, een dag voor het drama zich voltrok.
Donderdag 12 april zal de gemeenteraad de discussie voeren over de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur, en of leden van het college aan mogen blijven, of naar huis moeten worden gestuurd. Peter Noordanus: “Ik hoop dat de discussie op een volwassen manier kan worden gevoerd en ik wil niet vooruit lopen op de uitspraak van de raad.”
Behalve de raad, buigt ook het Openbaar Ministerie (OM) zich over de zaak en volgt er mogelijk een strafrechtelijke procedure. De gemeente Tilburg draagt de juridische kosten, die dit voor de getroffen familie met zich meebrengt.
1 reactie
Voeg die van jou toe →