Site pictogram Tilburgers.nl

Onstuimig en kletsnat

Hierbij de weersverwachting voor het weekeinde van 9 en 10 februari: onstuimig en kletsnat. Zaterdag begint meteen al met veel buien afgewisseld door enkele opklaringen. In de middag wordt het droog en loopt de temperatuur op naar 11 graden.

Op zondag is het bar en boos. Van tijd tot tijd valt er regen dat in de loop van de dag overgaat in buien. Met 9 graden is het minder zacht. Het herfstweer dit weekeinde wordt compleet gemaakt met een vrij krachtige tot soms harde wind, die gepaard kunnen gaan met windstoten tot 60 km per uur.

Ook op maandag waait het nog stevig en vallen er enkele buien. Maar het zal wel guur aanvoelen, want de gevoelstemperatuur komt op een graad of 2 te liggen. Vanaf dinsdag wordt het weerbeeld steeds beter, maar ook kouder. De neerslagkansen nemen af en er komt ruimte voor de zon wat de hele week aanhoudt. Daarbij dalen de temperaturen naar zo’n 4 graden vanaf donderdag. Tijdens opklaringen gaat het in de avond en nacht licht vriezen.

En ineens zijn we deze week in herfstweer beland. Regen en wind bepaalden het weerbeeld, waarbij de temperaturen flink omhoog gingen. Werd het op maandag niet warmer dan een graad of 4, op deze donderdag kwamen we al in de dubbele cijfers terecht met in Berkel-Enschot een kwikstand van 10 graden.

Dat laatste werd overigens in heel Brabant gemeten met als hoogste temperatuur 10,4°C in Volkel. Daarbij waaide het vandaag stevig en stond er een vrij krachtige tot harde wind, kracht 5 tot 6. Op Terschelling werd zelfs even windkracht 9 gemeten en dat is storm. Maar omdat dit geen uur lang stand hield mogen we niet van een officiële storm spreken.

De dag begon met lichte regen gevolgd door uitgebreide opklaringen in de middag en was het droog. Dat houden we tot in de nacht, maar daarna neemt de bewolking toe en gaat er wat lichte regen of motregen vallen. Ondertussen is de temperatuur dan gezakt naar een graad of 5.

Vrijdag wordt een druilerige herfstdag. Van tijd tot tijd valt er motregen met in de middag ook droge momenten. Maar in de loop van de middag wordt het alsmaar slechter. De zuidwestenwind begint aan te trekken en in de avond en nacht trekt een neerslagzone over, waardoor er perioden zijn met regen. Overdag wordt het zo’n 11 graden en in de nacht daalt deze niet verder dan 8 tot 9 graden.

Het weekeinde wordt onstuimig en is het compleet herfstweer. We krijgen te maken met een depressie die op vrijdag voor de kust van Ierland ligt en daar voor een zware storm kan zorgen. De Britse weerdienst waarschuwt zelfs voor windstoten tot 120 km per uur en dat is orkaankracht. Vervolgens trekt de stormdepressie via Schotland naar Noorwegen waar het op zaterdag aankomt.

Wij krijgen daar een staartje van mee, waarbij het stevig gaat waaien en er in onze regio windstoten kunnen optreden tot 60 km per uur. We starten daarbij met buien en opklaringen. In de middag wordt het droger, maar het blijft onstuimig. In een zuidwestelijke stroming houdt de aanvoer van zachte lucht aan en kan het opnieuw een graad of 11 worden.

Zondag wordt het iets minder zacht met een maximum van 9 graden, maar de paraplu en regenjas moeten we wel bij de hand houden. Van tijd tot tijd valt er namelijk regen gevolgd door buien in de middag. De windmeter draait op volle toeren door de matige tot vrij krachtige wind.

De depressie trekt verder richting Scandinavië, waardoor de wind uit het noordwesten komt. Koudere lucht komt dan onze kant op. Op maandag is het zo’n 7 graden, maar omdat het alsmaar blijft waaien voelt het als een graad of 2. Een gure dag dus en dat is wel even wennen na zo’n zacht weekeinde. Daarnaast vallen er nog enkele buien afgewisseld met wat zonneschijn.

Op dinsdag valt de laatste bui, want de dagen erna blijft het droog. Een krachtige hogedrukgebied boven het vasteland van Europa zorgt hiervoor. Hierdoor neemt de wind ook steeds meer af en wordt het rustig in de atmosfeer. Wolken en zon bepalen het weerbeeld, maar het wordt wel steeds kouder tot 4 graden vanaf donderdag. Als het in de avond en nacht opklaart gaat het licht vriezen. En dan zitten we op normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Prettig weekend!!

Mobiele versie afsluiten