Site pictogram Tilburgers.nl

Onstuimig en nat

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: nat en onstuimig. De gehele week is het een komen en gaan van depressies. Paraplu en regenpak zul je elke dag nodig hebben en vanaf donderdag gaat het ook nog eens stevig waaien. Op dit moment lijken alleen dinsdag- en donderdagochtend droog te verlopen als we tussen twee depressies in komen te zitten. Het begint dan op te klaren en dan daalt het kwik bij zonsopkomst razendsnel naar het vriespunt. Let op van bevriezing van natte weggedeelten! De temperaturen overdag komen de gehele week op zo’n 7 tot 8 graden uit. Voorlopig houden we dit onstuimige en natte herfstweer tot in het weekeinde.

En ineens werd het herfst. De laatste bladeren vielen, de temperaturen gingen omhoog, de regen viel en de wind wakkerde aan. In de loop van Pakjesavond begon de weersomslag en stapten we over van een winters- naar een herfstachtig scenario. Op vrijdag liep het kwik al op naar bijna 10 graden en de vorst, die we daarvoor in deze maand elke nacht hebben gehad, verdween.

Oorzaak is een depressie die de plaats heeft ingenomen van een hogedrukgebied. En het is niet zomaar een depressie. Het is namelijk de allereerste storm die ons land, samen met Engeland en Ierland, een naam hebben gegeven en luistert naar de naam Atiyah. In Duitsland, waar al jaren elke depressie een naam krijgt, heet ie Rudi.

Atiyah ligt op dit moment bij Schotland en heeft zich tot over het midden van Frankrijk uitgebreid en wordt steeds krachtiger. Gisteren hadden we er nog geen last van. In de ochtend viel er wat motregen en een verdwaalde bui en het waaide matig. In de avond trok echter de wind flink aan en dat ging in de nacht door.

Textel melde tegen de ochtend al windkracht 8 en in onze regio werd rond 7.00 uur windkracht 6 gemeten. Daarbij zaten zware windstoten, waarbij Vlieland de zwaarste had met 87 km/u. Gilze-Rijen noteerde een windstoot van maximaal 72 km/u. Daarnaast begon het afgelopen nacht ook te regenen wat het herfstweer compleet maakte. Inmiddels is de wind afgenomen en is het droog geworden en kunnen we even op adem komen.

De komende uren verschijnen er zelfs opklaringen, waarbij het kwik naar zo’n 11 graden zal stijgen. Maar in de avond breekt de hel los. Dat heeft alles te maken met de enorme afkoeling in de atmosfeer die vanuit het noordwesten binnen komt stromen. Was het vanochtend op 5 km hoogte nog -20 graden in de avond is dat gezakt naar een temperatuur van -32 graden en dat kan de atmosfeer niet aan, vooral als het aan de grond ruim +10 graden is. Er ontstaan dan heftige buien die met hagel, onweer en windstoten gepaard kunnen gaan. Daarbij kan er plaatselijk veel neerslag vallen. In de nacht nemen de buien af en daalt het kwik naar een graad of 7.

De hele week is het een komen en gaan van depressies en hebben we elke dag de paraplu nodig. Soms komt de regen met bakken eruit en waait het stevig. Op maandag hebben we nog steeds last van de restanten van de storm Atiyah die dan wel al boven Finland ligt. In de ochtend zijn er nog perioden met regen, gevolgd door een enkele bui in de middag.

Vervolgens is het wachten op de volgende depressie die bij IJsland ligt en in de loop van dinsdag ons gaat raken. Daar vooruit begint het in de nacht van maandag op dinsdag op te klaren en gaat het aan de grond licht vriezen. Pas dinsdagochtend dus op met opvriezing van natte weggedeelten! In de ochtend wisselen zon en wolken elkaar af. Vervolgens neemt de bewolking steeds verder toe en gaat het langdurig regenen dat tot en met woensdag aanhoudt. Op donderdag is het weer even droog met opklaringen, maar in de middag passeert alweer de volgende regenzone die ons tot en met vrijdag zal bezighouden. Daarbij neemt de wind flink toe. In het weekeinde zijn we nog niet van het herfstweer af en blijft het nat en onstuimig. De temperaturen liggen de gehele week rond de 7 tot 8 graden. En als het in de nachten opklaart gaat het aan de grond licht vriezen.

Mobiele versie afsluiten