Site pictogram Tilburgers.nl

Onstuimig herfstweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: onstuimig herfstweer. De komende dagen is van winterweer geen sprake meer. Integendeel, we krijgen herfstweer met veel regen en hoge temperaturen.

Maandag is een overgangsdag en begint droog en een enkele opklaring, waarbij het zo’n 6 graden wordt. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en kan er een bui vallen. Op dinsdag gaat het helemaal los en wordt een kletsnatte dag. De wind neemt toe, het gaat regenen en de temperatuur stijgt naar 11 tot 12 graden. Op woensdag waait het nog stevig, maar is het met 9 graden wel overwegend droog. Donderdag daarentegen wordt een dag met een komen en gaan van buien. De wind neemt nog verder toe en kan aan de kust stormachtig worden. Vanaf vrijdag dalen de temperaturen naar normale waarden en wordt het allemaal wat rustiger en ook droger.

Wat een sensatie de afgelopen dagen. Vol verwachting zaten veel mensen, vooral ik, op de sneeuw te wachten die zaterdag zou moeten vallen. Het Brabants Dagblad besteedde daar veel aandacht aan zowel in de krant als op internet. En dat ik dan degene ben die het verhaal mag vertellen hoe deze dag als weerman beleeft wordt is geweldig. Ik hoop ook dat iedereen ervan genoten heeft én natuurlijk van de sneeuw zelf. Deze arriveerde gisteren rond 14:30 uur in Tilburg en in Berkel-Enschot viel rond drie uur de eerste vlokken. Het heeft uren lang gesneeuwd met wat tussenpozen en zorgde voor een sneeuwdek van uiteindelijk 2 cm.

Aan de kust was dat zo’n 3 cm, in Zeeland 4 en in het Groningse Roodeschool werd een sneeuwhoogte van 5 tot 7 cm gemeten. Hoe langer het sneeuwde hoe kouder het werd. Zo zakte de temperatuur in Tilburg van 2 graden overdag tot onder het vriespunt op het einde van de middag. Daarbij waaide het matig, waardoor het ijskoud werd met een gevoelstemperatuur van -6 graden! Toen het neerslaggebied in de loop van de avond voorbij was getrokken, zagen we dat in Zeeland het kwik begon te stijgen. En dat was een tegenvaller, want dat betekent dat de dooiaanval van start ging; veel eerder dan verwacht. Ook bij ons steeg langzaam de temperatuur en vielen er afgelopen nacht buien die geen winters karakter meer hadden en uit regen bestond. Bij zonsopkomst was het al zo’n 3 graden en zal vandaag verder stijgen tot een graad of 7 omdat de zon zich regelmatig zal laten zien. Tussendoor kunnen er nog steeds buien vallen en deze komen vanuit het noordwesten.

Voor velen was dan ook de teleurstelling dat er in het midden van Brabant vanochtend nauwelijks een sneeuwdek lag. Alleen op daken, gras en auto’s lag nog het witte goud, maar daar bleef het dan ook wel bij. In de loop van deze zondag zullen er geen sneeuwrestanten meer te zien zijn en wordt de winter terug in de ijskast gestopt. Maar is wel heel dichtbij. In Oost-Europa ligt op dit moment een dik pak sneeuw, waardoor er afgelopen nacht temperaturen gemeten konden worden tot wel -31 graden en overdag is het daar -15! Om die kou hierheen te krijgen heb je wel een oostelijke tot noordoostelijk stroming nodig, maar dat gaat dus niet gebeuren. Integendeel, deze wordt zuidwestelijk en zal de komende week zorgen voor onstuimig herfstweer met veel regen en hoge temperaturen.

Op deze zondag ligt er een depressie bij IJsland en deze zal de komende dagen de hoofdrol bij ons gaan spelen. Deze zakt namelijk via de kust van Noorwegen richting de Britse Eilanden waar het dinsdag aankomt. De maandag begint met veel bewolking met hier en daar wat opklaringen, maar in de middag neemt de bewolking verder toe en kan er een enkele bui vallen. Bij dit alles staat er een matige wind en wordt het een graad of 6. Dinsdag wordt een echte herfstdag. Het wordt onstuimig en de hemelsluizen gaan open die ons 15 tot 20 mm aan neerslag zullen opleveren.

Met die regen wordt vanuit het zuidwesten zachte lucht aangevoerd en loopt de temperatuur op naar 11 tot plaatselijk 12 graden. Op woensdag hebben we eerst nog wat last van die neerslag, maar snel wordt het droog. Wel blijft het stevig doorwaaien en is het met een graad of 9 nog steeds zacht. Voor de donderdag kunnen we ons opnieuw opmaken voor herfstweer. De depressie ligt nu op de Noordzee. De wind neemt nog verder toe en kan aan de kust zelfs stormachtig worden en wellicht uitgroeien tot een heuse winterstorm. Vervolgens is het een komen en gaan van buien en wordt het met 8 graden iets minder zacht. De dagen erna daalt de temperatuur verder en komt met 5 graden op normale waarde voor de tijd van het jaar. Ook de nachten koelen nu af en duiken richting het vriespunt. Dat komt omdat de depressie terugkeert naar waar het vandaan komt en dat is voor de kust van Noorwegen. Hogedrukgebieden proberen vanuit het zuiden dan onze regio te bereiken. Dit gaat gepaard met veel bewolking, waar elke dag wel de zon doorheen zal breken. Het weekeinde ziet er dan ook droog en vooral rustig uit, want de wind doet een flinke stap terug.

Mobiele versie afsluiten