Site pictogram Tilburgers.nl

Onstuimig herfstweer met veel regen en wind

Weerbericht door Jean-Paula Korst01-10-2015-wind-regen-storm-januari-winter-St-AnnapleinDe weersverwachting voor deze week: herfstweer met veel regen en wind en vanaf vrijdag dalende temperaturen. Maandag is een druilerige dag met tot in de avond lichte regen of motregen bij een stevige wind. Temperatuur ligt overdag op 8 graden. Dinsdag wordt een kletsnatte dag met regen waarbij tussen de 15 en 20 mm kan vallen.

Een dag later krijgen we te maken met een komen en gaan van buien afgewisseld door opklaringen. Vervolgens passeert op donderdag een stormdepressie onze regio met veel regen en wind en aan de kust kans op zuidwesterstorm. Vanaf vrijdag is het dan eindelijk wat rustiger en minder nat. Het kwik ligt dan op een graad of 6 en dalen in het weekeinde tot 4 á 5 graden. Droog houden we het echter niet.

We zijn volledig in onstuimig herfstweer beland en dat duurt nog zeker tot het volgende weekeinde. Dat betekent veel wind, die soms uit kunnen groeien tot storm, en van tijd tot tijd regen. Oorzaak zijn depressies die met een westelijke stroming via de Atlantische Oceaan in rap tempo over ons heen denderen. Dat heeft te maken met lagedrukgebieden ten noorden van ons en hogedrukgebieden in het zuiden van Europa. Soms raken we onder invloed van een hogedrukgebied en dan is het wat rustiger en droger, maar het kan ook zo zijn dat we midden in een depressie belanden waarbij het zelfs kan stormen. Gisteren (zaterdag) was zo’n dag waarbij Vlissingen in de vroege ochtend al windkracht 9 registreerde met windstoten tot 108 km/u. Hoek van Holland, Den Haag en Lauwersoog hadden ieder 101 km/u. Maar de zwaarste windstoten werd gemeten in Stavoren met 112 km/u. Een dag eerder werden al windstoten waargenomen van 104 km/u in Vlieland en Hoek van Holland. En we zijn er nog niet vanaf, want het zal de hele week blijven waaien.

Deze zondag doet er niet veel onder, waarbij nu al plaatselijk windstoten zijn gemeten van 94 tot 97 km/u aan de kustgebieden. Na de neerslag van gisteren die allemaal uit regen bestond kregen we vanochtend te maken met buien die een winters karakter hadden. Zo meldde Berkel-Enschot rond 10.00 uur hagelbuien. We zijn namelijk in koude lucht beland. Werd gisteren nog een maximumtemperatuur bereikt van 13,9°C in Tilburg, vandaag zullen we het met de helft moeten doen van zo’n 7 graden. Opvallend is dat die hoge temperatuur van zaterdag werd gemeten rond middernacht en die verder in de loop van de dag steeds verder daalde. Na de buien van vanochtend verschenen er opklaringen en zagen we na drie dagen eindelijk de zon weer eens. Het werd droog en dat zal het de rest van de zondag blijven. In de avond zien we dat de bewolking alweer toeneemt op de nadering van een warmtefront. Het kwik gaat in de nacht dan ook stijgen tot wel 10 graden. Daarbij kan er wat lichte regen vallen en gaat het opnieuw harder waaien.

De nieuwe week begint dan licht wisselvallig met regelmatig wat lichte regen of motregen dat tot in de avond aanhoudt. Een druilerige maandag dus. Bij dit alles staat er een vrij krachtige zuidwestenwind, kracht 5. De temperatuur zakt overdag terug tot een graad of 8 in de middag. Dinsdag is een dag om thuis te blijven, want dan trekt een actief neerslaggebied over onze regio. Van tijd tot tijd valt er regen en dat bij een vrij krachtige tot krachtige wind, kracht 5 tot 6. Daarbij zijn windstoten mogelijk tot 80 km/u. In de loop van de middag wordt het droger en valt er nog een enkele bui. Met een temperatuur van 9 graden is het nog steeds zacht. De dagen erna verlopen ook kletsnat met buien op woensdag en perioden met regen op de donderdag en dat allemaal bij een onstuimige wind. Op donderdag en in de nacht naar vrijdag kan het aan de kustgebieden zelfs gaan stormen. Vanaf vrijdag wordt het droger en vooral ook rustiger in de atmosfeer. Er vallen nog wel enkele buien, maar wat meteen zal opvallen is de wind die teruggaat tot matig, kracht 3. Het is dan even bijkomen na een onstuimige periode met veel regen en wind die dan inmiddels een week heeft geduurd. De middagtemperaturen zakken vanaf vrijdag elke dag terug tot 4 graden op zondag. Dat geldt ook voor de kwikstanden in de nacht die dan rond het vriespunt zullen uitkomen. Droog houden we niet met een aantal buien die afgewisseld wordt door af en toe wat zon.

Mobiele versie afsluiten