Site pictogram Tilburgers.nl

Onstuimig weekeinde

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: onstuimig. Na het stormgeweld van storm Eunice op vrijdag houden we het onstuimige weer wat op maandag opnieuw kan uitgroeien tot een storm (Franklin). De zaterdag geeft ons een afwisseling van buien en opklaringen en wordt het graad of 9.

Zondag is het grijs en regent het en is het met 10 graden iets zachter. Althans, zo lijkt het. Want doordat er een vrij krachtige tot krachtige wind staat zal het op beide dagen als een graad of 5 aanvoelen. Op maandag kan het dus opnieuw stormen en deze gaat gepaard met buien. Warmer dan 6 tot 7 graden zal het niet worden en omdat het hard waait zal het ijskoud aanvoelen. Vanaf dinsdag wordt het allemaal wat rustiger en stijgt de temperatuur. Tevens laat de zon zich zien en dan vooral op de woensdag. Daarna wordt het weer wisselvallig en minder zacht.

Deze week is de stormbal gehesen. Afgelopen woensdag kregen we storm Dudley om onze oren, morgen zal het storm Eunice zijn en wellicht dat maandag storm Franklin nog even langskomt. Kortom, we zitten midden in een onstuimige periode die heel veel lijkt op twee jaar geleden toen we in februari ook vier stormen voor onze kiezen kregen. Dat vond plaats op 9 februari (storm Ciara) en daarna 11, 16 (storm Dennis) en 23 februari, waarbij die laatste de boeken is ingegaan als de Carnavalsstorm.

Toen IJmuiden gisteravond een uur lang windkracht 9 had kwam storm Dudley aan land en was het de derde storm van dit jaar. Want op 31 januari kwam Corrie op bezoek en op 6 februari stormde het in Vlissingen. Tevens is het de vierde winterstorm van dit seizoen die op 1 december begon. Met die storm van gisteravond werden windstoten gemeten tot 112 km/uur op Vlieland en 108 km/uur in Vlissingen. In onze regio bleef het beperkt tot 77 km/uur, maar dat is nog wel kracht 9. Losgevlogen gevelplaten en omgevallen bomen waren het gevolg. Op Vlieland en in Vlissingen bleef het ook afgelopen nacht nog stormen met windstoten die opliepen tot opnieuw 112 km/uur op Vlieland. Maar het Groningse Lauwersoog zag een schuiver voorbij komen van 115 km/uur. Na het natuurgeweld werd het in de loop van deze donderdag rustiger. De wind nam af en we kregen een mooie dag voorgeschoteld met veel zonneschijn. In de middag was er wat meer bewolking en liep de temperatuur op naar 13,3°C in Berkel-Enschot. Gisteren werd het daar al 13,7°C en in Westdorpe en Woensdrecht werd zelfs de 14 graden aangetikt. De storm bracht dus ook zeer zachte lucht mee.

Op dit moment zitten we tussen twee stormdepressies in en is het wachten op de volgende: storm Eunice. En dat wordt er een die de weerboeken in zal gaan als een zware storm, kracht 10, en misschien zelfs zeer zware storm, kracht 11. Maar dat is nog niet alles want de windstoten zullen oplopen tot meer dan 150 km/uur in het Waddengebied. In Brabant ligt dat op zo’n 110 km/uur en dat is bijna orkaankracht (118 km/u). Het KNMI heeft daarom nu al code oranje afgeven, maar dat zal zeker in bepaalde gebieden code rood worden oftewel een Weeralarm. Voordat we met die wind te maken krijgen volgt eerst perioden met regen en dat zal vannacht al plaatsvinden. De vrijdag begint daar ook mee en dan is de temperatuur gezakt naar een graad of 7. In de middag verschijnen er opklaringen en loopt het kwik op naar opnieuw zo’n 13 graden. Ondertussen is het al behoorlijk gaan waaien. In de loop van de ochtend nam de wind al toe en zal steeds krachtiger worden, waarbij het begin van de avond het hoogtepunt zal worden. De vierde storm van 2022 is dan ons land binnengeblazen en kan in de avond uitgroeien tot een zware tot zeer zware storm met zeer zware windstoten. Let op de weerberichten, want het kan wel eens gaan spoken.

Pas in de nacht naar zaterdag neemt de wind langzaam in kracht af doordat storm Eunice snel doorstoomt naar de Oostzee waar het zaterdag aankomt. Maar daar omheen draaien allemaal neerslagzones die ons dit weekeinde gaan passeren en daarbij blijft het ook nog eens stevig waaien. Op zaterdag krijgen we een mix van opklaringen en buien en loopt de temperatuur op naar een graad of 9. Maar door de vrij krachtige wind zal het als een graad of 5 aanvoelen. Dan de zondag die ook niet veel te bieden heeft, want het is grijs en het regent. Tevens trekt de wind verder aan en zal het opnieuw als 5 graden voelen ondanks dat de thermometer een graad of 10 zal aanwijzen.

Deze keer is een stormdepressie (Franklin) bij IJsland de oorzaak die botst met een hogedrukgebied boven de Azoren. Boven de Britse Eilanden gaat het dan stormen en wij krijgen daar een staartje van. Vervolgens trekt die depressie via de Noordzee naar Denemarken en kan op de Waddeneilanden op maandag voor een storm zorgen. Maandag wordt dan ook een zeer onstuimige dag met buien en windstoten. En omdat deze gevuld is met koude lucht zal het erg koud aanvoelen tot mogelijk rond het vriespunt! Je krijgt dan even het gevoel dat het winter is. Maar dat zal niet de dagen erna zijn, want de temperaturen lopen op tot 11 graden op de dinsdag. De wind neemt eindelijk af, doordat we onder invloed komen van een hogedrukgebied boven Frankrijk. En daar zullen we vooral op woensdag van profiteren die er stralend uit zal zien met veel zonneschijn. Vanaf donderdag proberen depressies het hogedrukgebied te verdrijven wat gepaard gaat met buien en lagere temperaturen.

Mobiele versie afsluiten