Er kwamen investeerders naar Tilburg, met een zak geld, om een gloednieuw centrum te ontwikkelen op een stuk grond (munitiecomplex) dat vrij kwam van het Rijk, en de provincie bestemde alleen dit gebied (van alle munitiecomplexen in Brabant) tot te ontwikkelen bedrijfsterrein, de andere complexen werden teruggeven aan de natuur. Met de ontwikkeling van dit complex zouden de andere gebieden betaald en ontwikkeld worden.
En vervolgens ging er van alles mis.
In plaats van te juichen dat er een investeerder op Tilburg af komt met een zak geld van 400 miljoen en met 2000+ banen in het vooruitzicht , en het goed in de markt te zetten van dit bedrijf, circuleerde meteen het foute woord “Mall” bij de gemeente, de pers en dus ook bij de burgers.
Vervolgens ging iedereen kijken naar grote winkelcomplexen en hoe dat allemaal wel niet fout ging, en alle “tegen”-geluiden waren gebaseerd op angst. En bedreigingen. En dat is natuurlijk niet erg bevorderend voor Tilburg en de discussie . Want als de stad altijd zo had gereageerd, was de stad dan geworden zoals zij nu is? Werd er zo gepraat toen Fuji naar de stad kwam?
En laten we dan eens kijken vanuit het perspectief van kansen en ontwikkelingen voor de stad.
1) Er wordt een “duurzaamheidspaleis” neergezet, op een plek waar geen natuurontwikkeling mogelijk is (zie de snelwegen eromheen). Dit duurzaamheidsproject wordt de standaard en het voorbeeld op het gebied van duurzaam bouwen in Europa. Vele wetenschappers, architecten, ecologen en andere deskundigen zullen hun weg hier naar toe weten te vinden. In samenwerking met de Efteling vinden er vele uitwisselingen plaats, en de bezoekers van de Efteling weten ook AvenTura te vinden. Een extra attractie die Tilburg in vele opzichten rijker maakt.
2) De Tilburgse binnenstad lijkt nu verpauperd. Een groep financierders heeft de winkeliers in hun klauwen door (te) hoge huren, waardoor er bijna alleen maar kansen zijn voor telefoniewinkels, schoenenzaken, en middenstanders die al eeuwen in hun pand zitten. Deze binnenstadfinancierders blokkeerden trouwens ook een Autovrije Heuvel door vrije doorgang te eisen omdat anders het bezoek aan de stad zou afnemen. Allemaal smoesjes omdat gedegen onderzoek bij andere steden juist laat zien dat een grotere autovrije zone méér publiek aantrekt. Dezelfde binnenstadondernemers die zo met elkaar overhoop liggen dat zelfs de financiering van kerstverlichting niet van de grond komt. Waar gewoon niks van de grond komt, als er niet iets groots zou gebeuren, de komst van AvenTura bijvoorbeeld. Waardoor de grote-formulewinkels wegtrekken, en er plaats vrij komt voor andere mogelijkheden en andere ondernemers.
Door het geharrewar in de gemeenteraad, en de financiële crisis lijken de kansen op de ontwikkeling van een vooruitstrevende duurzaamheidstempel verkeken. De investeerder heeft het mogelijke exploitatiejaar al verschoven naar 2014, en van uitstel komt afstel.
Straks kunnen we weer allemaal op de apenrotsheuvel in de stad Tilburg gaan zitten en kijken hoe we zo’n berg geld en mogelijkheden hebben kunnen laten lopen.
Persoonlijk denk ik dat we door de financiële crisis uiteindelijk ook de gewenste Heuvelstraat krijgen, alleen jammer dat Tilburg dan niet echt voorop kan lopen in duurzame ontwikkelingen.