De gemeente Tilburg is van plan in het voorjaar van 2012 vijfenvijftig onveilige bomen te kappen. Daarnaast moeten achttien bomen flink gesnoeid worden. “Omdat deze bomen een gevaar voor de omgeving opleveren, ziet de gemeente zich genoodzaakt deze beslissing te nemen. Geen gemakkelijk besluit want sommige bomen zijn behoorlijk oud of bijzonder qua soort. “Wij hebben echter geen keus, maar zijn gelukkig in staat om ze te vervangen door nieuwe”, legt wethouder Marieke Moorman uit.
Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat al deze bomen een gebrek hebben. Ze hebben zwammen, een ziekte of zijn aan het doodgaan. In nauw overleg met de adviescommissie Stedelijk Groen heeft de gemeente besloten tot kap om de veiligheid van burgers te kunnen garanderen. De gemeente heeft ook de adviezen van de Stichting Stadsbomen in acht genomen.
Voor alle gekapte bomen komen nieuwe bomen terug. Na veiligheidsinspecties heeft de gemeente 330 van de ongeveer 96.000 straat- en laanbomen in Tilburg verder onderzocht. Deze bomen zijn met speciale apparatuur doorgemeten om een beter beeld te krijgen van de gezondheid. Dit onderzoek heeft geleid tot het volgende advies:
- 55 bomen zijn door snoeien of een andere technische maatregel niet meer te redden. Deze bomen moeten vanuit veiligheidsoogpunt gekapt worden. (Zie lijst onderaan)
- 35 bomen zijn nu niet veilig. Door maatregelen toe te passen leveren ze geen gevaar meer en hebben ze nog een levensverwachting van minimaal 10 jaar.
- Enkele bomen krijgen ankers om ze te verstevigen
- Achttien bomen worden flink gesnoeid. De kronen of enkele zware takken van deze bomen moeten drastisch worden ingenomen. De bomen zijn namelijk niet sterk genoeg om het gewicht van alle takken te dragen. Het gaat om één Linde in het Wilhelminapark, één tulpenboom op de rotonde van de Warande, één tamme kastanje bij Koningshoeven, één populier in het Leijpark en veertien Lindes bij het Willem-II-stadion.
De overige 240 bomen zijn nog gezond genoeg en leveren geen direct gevaar. Deze bomen blijven behouden en worden jaarlijks geïnspecteerd. De gemeente plant na het kappen weer nieuwe, jonge bomen van dezelfde soort terug. In sommige gevallen komt de boom op een meer geschikte plek in de buurt te staan. In enkele gevallen komt een andere meer passende soort terug. Bij drie grote monumentale bomen (erg oud en/of beeldbepalend) loopt het nog iets anders. Door een bijdrage uit het ‘monumentale bomenfonds’ kan de gemeente hier een grotere boom terugplanten.
Voor het snoeien en het kappen van bomen is een omgevingsvergunning verplicht. Ook de gemeente moet deze aanvragen. Bewoners kunnen daar bezwaar tegen maken. De gemeente is wettelijk verplicht eens per drie jaar alle 96.000 geregistreerde bomen in de openbare ruimte te onderzoeken. Tijdens de inspecties wordt gekeken in welke staat ze verkeren en of ze nog veilig genoeg zijn. Bomen die niet gezond zijn of waar iets mee aan de hand is, worden vervolgens jaarlijks geïnspecteerd. Sommige bomen moeten nader onderzocht worden. Een gespecialiseerd bedrijf adviseert de gemeente welke maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat die bomen weer veilig zijn. In het ergste geval is een boom zo onveilig dat kap en herplant de enige mogelijkheid is.
Locaties van bomen die gekapt moeten worden:
- Verdiplein 101 – 1 moeraseik *
- Puccinistraat 161 – 1 esdoorn
- Heubergerstraat 264 – 1 sierkers
- Heubergerstraat 106 – 2 sierkersen
- Haydnstraat 178 – 1 moeraseik **
- Brahmsstraat 92 – 1 sierkers
- Haendellaan (in park bij zwembad) – 1 cypres
- Gossecstraat tegenover Mozartlaan 280 – 1 Italiaanse populier *
- Berkengaarde 5 Berkel-Enschot – 1 robinia
- Korenbloemstraat 13 Berkel-Enschot – 1 linde *
- Puccinilaan 10 Berkel-Enschot – 1 esdoorn
- Kreitenmolenstraat Udenhout – 6 beuken
- Schoorstraat 23 Udenhout – 1 eik
- Kruidenlaan 309 – 1 Amerikaanse eik **
- Hoflaan tegenover huisnummer 3 – 1 moeraseik
- Slipjachtpad 10 – 1 moeraseik
- Jagerslaan 65 – 1 robinia
- Rueckertbaan tegenover Brugstraat – 1 iep
- Westerpark tegenover huisnummer 100 – 1 robinia
- Eduard Meijerslaan 49 – 1 sierpeer
- Albardastraat tegenover huisnummer 11 – 1 zelkova
- Louis Regoutstraat 11 – 1 zelkova
- Professor Cobbenhagenlaan (in park) – 1 beuk + 1 robinia *
- Friezenlaan 25 – 1 sierkers
- Dr. Nuijensstraat tegenover huisnummer 2A – 2 robinia’s (monumentale bomen)
- Merwedestraat 8 – 1 haagbeuk
- Nazarethstraat 60 – 1 esdoorn
- Stadspark Oude Dijk – 2 beuken
- Frater Mattheushof (in speeltuin) – 1 robinia
- Stratinghpad 4 – 1 beuk (monumentale boom) * + **
- Laurens Kosterplein 14 – 1 robinia
- Rooseveltplein 68 – 1 moeraseik *
- Edisonlaan 15 – 1 moeraseik **
- Arendlaan 60 – 1 haagbeuk
- Ringbaan-Oost/Sint Josephstraat 2 – 1 hemelboom
- Hultenseweg 18 – 2 Amerikaanse eiken
- Leijpark – 1 Amerikaanse eik *
- Oude Warande – 1 beuk * + 3 lindes
- Pompstationweg (naast rugbyveld) – 1 beuk
- Reeshofdijk/ Klundertplein 2 – 1 Amerikaanse eik
- Langendijk – 2 Amerikaanse eiken
* Herplant op een andere plek in de buurt. ** Voor deze boom komt een andere soort terug.