Site pictogram Tilburgers.nl

Ook Festival Mundial gaat ten onder

Festvial Mundial in 2010 in het Leijpark

Nadat eerder belangrijke festivals als het Internationale Gipsyfestival en Incubate ten onder gingen is het nu de beurt aan Festival Mundial. Vanwege aanhoudende tekorten, en tegenvallende bezoekersinkomsten in 2018 kan het festival de rekeningen niet meer betalen.

Op de eigen website meldt de organisatie: “Met pijn in ons hart moeten we meedelen dat Festival Mundial ophoudt te bestaan. Er komt helaas geen Festival Mundial meer in 2019. We willen iedereen die in het verleden heeft bijgedragen aan Festival Mundial ontzettend bedanken.”

Voor Omroep Brabant vertelde directeur Patrick Kokx: “Het is gewoon verschrikkelijk. Voor het festival, voor de stad, voor de bezoekers. Het is een proces van jaren geweest. Toen bijvoorbeeld de subsidies wegvielen, moesten we een nieuwe richting kiezen. We zijn een andere weg ingeslagen. Dat is niet gelukt, dat kunnen we nu wel zeggen.”

Festival Mundial werd in 1988 opgericht door Hans van Vugt, Dick Witte en Alex van Zundert. Ruim twintig jaar heeft het festival plaats gevonden in het Leijpark. Het was vroeger een gratis draagvlakevenement voor ontwikkelingssamenwerking. Na een aantal jaren verbreedde Mundial als een podiumkunstfestival. In 2013 werd er een nieuwe locatie bepaald, in de Spoorzone, het creatieve hart van Tilburg.

Het boek ‘Mijn Mundial’ van Hans Rube is nog verkrijgbaar via boekhandel Gianotten. Het werd geschreven en uitgegeven in 2017 ter gelegenheid van de 30ste editie van Mundial.

Mobiele versie afsluiten