Site pictogram Tilburgers.nl

Ook voedselbank Tilburg kent tekorten

Vrachtauto Tilburgse VoedselbankOok de Tilburgse Voedselbank kent behoorlijke problemen om wekelijks een fatsoenlijk voedselpakket samen te stellen. Dat liet de voedselbank weten in antwoord op een vraag naar aanleiding van een artikel afgelopen zaterdag in de Volkskrant over oplopende tekorten bij de Voedselbanken. “Wij heben ook een probleem” geeft  C. Leijsen, logistiek coördinator van de Voedselbank, toe. “Normaal gesproken kunnen we vanwege veel aanvoer in het voorjaar een behoorlijke buffer opbouwen om rond de vakantieperiode een fatsoenlijk pakket samen te stellen. Vanwege minder aanvoer en omdat steeds meer mensen een beroep doen op de voedselbanken worden de pakketten steeds kleiner. Om een voorbeeld te geven, normaal gesproken stoppen we zo’n 27 tot 30 verschillende  artikelen in een pakket, nu zijn dit er maar 16 of 17”.

De Voedselbank in Tilburg kent een behoorlijke groei, dit jaar is de toename al 30%. Nu worden zo’n 520 voedselpakketten per week uitgedeeld, om zo’n 1.400 tot 1.500 mensen van voedsel te voorzien.  Leijsen: “Ik had net de coördinator van Rotterdam aan de lijn, die was nauwelijks te bereiken. Ze kennen daar een toename van 150 personen per week, en kunnen nauwelijks aan de vraag voldoen. Omdat wij ook de logistiek voor Zuid Nederland verzorgen weet ik daar veel van. In totaal gaat het om 6.000 pakketten per week die vanuit Tilburg naar de diverse voedselbanken gaan”.

De verminderde kwaliteit van het voedselpakket is een reden tot zorg. Leijsen: “Wat het meeste problemen geeft is dat we nauwelijks kunnen voldoen aan ‘de schijf van vijf’, we redden het wel nog met vlees, groenten en brood, maar aan zuivel en fruit is nauwelijks aan te komen. Ook voedselvervangers zoals pasta en pasta-sausen zijn bijna niet voor handen. We roeien met de riemen die we hebben, we hopen dat het aanbod nu gaat toenemen”.

Mobiele versie afsluiten