Site pictogram Tilburgers.nl

Op zaterdag start de hittegolf tot meer dan 40 graden op dinsdag

Het hitte-record van 26 juli 2019. Gaat dat gebroken worden?

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: start van de hittegolf tot meer dan 40 graden op dinsdag. Vanaf zaterdag ligt de temperatuur elke dag boven de 25 graden gevolgd door drie tropische dagen na het weekeinde. Zon en wolken bepalen het weerbeeld en op zondag zullen dat vooral sluierwolken zijn. Het blijft droog. Vanaf maandag wordt het extreem heet en stijgt het kwik naar de 38 graden, gevolgd door meer dan 40 graden op de dinsdag. Op woensdag kan er een onweersbui vallen. Vanaf donderdag wordt het minder warm en halen we de 30 graden niet meer.

Deze donderdag verliep eindelijk weer eens met aangenaam zomerweer, waarbij de temperatuur voor de vierde dag achtereen opliep tot over de 25 graden. Afgelopen dinsdag en woensdag werd het met respectievelijk 30 en 28 graden nog wat warmer. Deze ging op dinsdag gepaard met veel sluierwolken en deze werd in de loop van de dag zo dik dat de warmte niet meer weg kon. Het gevolg was een tropennacht in onze regio.

Het kwik bleef in de nacht naar woensdag namelijk steken op 21,5°C in Gilze-Rijen en 22,1°C in Tilburg en Berkel-Enschot wat gepaard ging met een enkel buitje. Ook overdag viel ineens een bui en dat kwam omdat precies een strook met neerslag van west naar oost over Brabant trok. Vandaag hadden we geen neerslag gehad, maar een afwisseling van zon en wolken. Inmiddels zijn we in een noordwestelijke stroming terecht gekomen als gevolg van een hogedrukgebied voor de kust van Ierland. Hiermee wordt koelere lucht aangevoerd en dat zullen we de komende 24 uur wel merken. In de komende nacht zakt de temperatuur naar een graad of 11 en overdag blijft de thermometer op 23 graden hangen. Ondanks dat de zon in de ochtenduren nog volop schijnt. In de middag verschijnen er stapelwolken, maar in de avond klaart het weer op. Hiermee komt een einde aan de reeks van zomerse dagen en dus geen hittegolf.

Maar dat gaat in het weekeinde veranderen als vanuit Spanje en Frankrijk extreme hitte onze kant op komt en ons op maandag weet te bereiken. Zo steeg vandaag in Portugal de temperatuur naar een helse 46 graden! Op zaterdag is er nog niets aan de hand. Het hogedrukgebied schuift verder door naar het oosten en ligt zaterdag boven ons land. De dag begint met onschuldige stapelwolken die in de loop van de dag zullen verdwijnen.

Wel wordt het met zo’n 25 graden iets warmer en dat is de start van de hittegolf, want de dagen erna wordt het heter en heter. Op zondag stijgt het kwik al naar de 29 graden en krijgen we te maken met een mix van sluierwolken waar de zon gewoon doorheen schijnt. Na het weekeinde gaan de hittekanonnen af en wordt het extreem heet. We komen namelijk precies klem te zitten tussen een hogedrukgebied ten oosten van ons en een depressie in het westen. Daar tussenin ontstaat een opstuwing van warmte en loopt de temperatuur op maandag al op naar de 38 graden. Vervolgens krijgen we opnieuw met een tropennacht te maken en zakt de temperatuur niet verder dan een graad of 22. Dat is de opmaat voor misschien wel een recordhoge kwikstand ooit waargenomen.

Voor Brabant worden op dinsdag namelijk kwikstanden verwacht van 41 tot wel 42 graden! Al een week lang geeft het Amerikaanse weermodel rond die dagen steeds de 40 graden aan en niemand volgde nog. Tot vandaag. Het ene na het andere weermodel laat het kwik op dinsdag veel hoger oplopen dan ze eerder deden met maximaal 35 graden. De 40 graden komt toch echt in zicht dus houd er maar rekening mee. De nacht van dinsdag op woensdag wordt een echte plaknacht. De temperatuur daalt niet verder dan een graad of 25 en in de ochtend kan er een onweersbui vallen. Daarna stijgt de temperatuur tot 32 graden in de middag. De wind draait in de loop van de dag naar het westen tot zuidwesten en is de extreme hitte voorbij. Want vanaf donderdag halen we de 30 graden niet, maar blijft het nog wel zomers warm. Op woensdag zou in onze regio dan sprake zijn van een hittegolf die overigens pas eindigt als de thermometer geen 25 graden meer aanwijst.

Mobiele versie afsluiten