Op zoek naar 872 opvangplekken voor gevluchte mensen

De gemeente Tilburg vangt op dit moment 934 Oekraïense ontheemden en 48 alleenstaande minderjarige
vluchtelingen op. Daarnaast verblijven er 30 statushouders tijdelijk in een ‘doorstroomlocatie’ en vangt het COA 215 statushouders op in onze gemeente. Een doorstroomlocatie is een locatie waarin statushouders, dus mensen met een verblijfsvergunning, tijdelijk verblijven totdat er een reguliere woning voor ze beschikbaar is. 

Zij helpt mensen die hun land moesten ontvluchten door oorlog of vervolging omdat zij vindt dat mensen goed voor elkaar moeten zorgen. Door opvang te bieden op een menswaardige manier en vluchtelingen te helpen met een goede start en een goede begeleiding kunnen zij beter integreren, waardoor samenleven in Tilburg en de dorpen en wijken voor iedereen prettiger is en blijft.

Spreidingswet

 

De landelijke ‘Spreidingswet‘ is veelbesproken. De huidige regeringspartijen willen er graag van af. Echter, zolang de Spreidingswet er is, moet deze worden uitgevoerd. De gemeente Tilburg heeft een extra taak gekregen voor de opvang van vluchtelingen.

In de regio Hart van Brabant werkt zij al langere tijd samen met de andere gemeenten om deze opvang te regelen. Elke gemeente heeft een taak in de opvang van volwassen asielzoekers, ontheemden uit Oekraïne die geen asiel hoeven aan te vragen om hier te verblijven en ook kinderen en jongeren die in hun eentje, zonder ouders naar ons land zijn gevlucht om in veiligheid te kunnen leven.

De gemeenten in de regio Hart van Brabant hebben hun aantallen bij elkaar gelegd en samen de taken verdeeld. Waar de ene gemeente meer ruimte heeft voor grote opvanglocaties, heeft de andere gemeente weer betere mogelijkheden om kleinere groepen, gezinnen of jongeren op te vangen. De afspraken over de verdeling van de opvang zijn in juli 2024 vastgelegd in een brief.

Locaties

Foto: Paula Anguita

Op basis van deze afspraken moet Tilburg nu minimaal 350 opvangplekken bieden voor asielzoekers en 50 plekken voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Daarnaast moet de gemeente 217 extra plekken voor elkaar krijgen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Omdat de huidige opvanglocaties Giekerkstraat en mogelijk Mariahof verdwijnen, zijn er ook 255 vervangende opvangplekken nodig. In totaal moet Tilburg dus 872 nieuwe en vervangende opvangplekken regelen.

Locaties die nu in beeld zijn worden nog verder onderzocht of ze écht geschikt zijn voor wat betreft kosten en ruimte. Hierbij wordt ook overlegd met de buurt en andere betrokkenen.

Voor de korte termijn – maximaal 5 jaar – gaat het om de volgende locaties.

  • Ringbaan-Noord 21 (bedrijvenverzamelgebouw): opvang voor 130 Oekraïense vluchtelingen.
  • Gershwinstraat 16 (bij het oude Cobbenhagen-college): opvang voor 175 asielzoekers en 50 woningen voor woningzoekenden uit de gemeente zelf, zoals studenten en mensen die snel een woning nodig hebben.
  • Spoorlaan 392-394 (tegenover het NS-station): opvang voor 150-175 asielzoekers of Oekraïense vluchtelingen.
  • Dionisius Koolenlaan 30 (ligt braak): opvang voor 50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen, dus kinderen en jongeren.
  • Ringbaan-Oost 275 (oude Jan Ligthartschool): opvang voor 100 Oekraïense vluchtelingen.

Locaties voor langer dan 5 jaar.

  • Ringbaan West 227 (oude GGD-gebouw): geschikt voor ongeveer 175 plekken.
  • Spoorlaan 446-448 (tegenover het busstation): geschikt voor ongeveer 100 plekken.

Meer locaties worden nog gezocht zodat opvanglocaties zoveel mogelijk over de gemeente kunnen worden verspreid.

Op dit moment worden op diverse locaties in Tilburg en Berkel-Enschot mensen opgevangen, dit is te zien op de eerste kaart onderaan dit artikel. De tweede kaart laat zien waar misschien ook mensen zullen worden opgevangen.

Klik op de afbeelding voor een grotere kaart.
Klik op de afbeelding voor een grotere kaart.

 

Geef een reactie