Site pictogram Tilburgers.nl

Op zoek naar Tilburgs dichttalent 2009

Namens de Stichting Kunstprojecten Tilburg organiseert Henk Verhoeven de zoektocht naar Tilburgs dichttalent.

Er zijn vier voorrondes in wijk-en cultuurcentra van de Twern. De eerste in de Ypelaer heeft reeds plaats gevonden op 23 november en was goed bezocht.

Met een geconcentreerd en luisterend oor beoordeelde een deskundige juri de voorgedragen gedichten die af en toe recht uit het hart kwamen waardoor lief en leed met het publiek gedeeld werd.
Anderen waren weer humoristisch en een beetje stout. Weer anderen hadden raakvlakken met poëzie en literatuur.


Het publiek werd ook gevraagd om haar stem te laten horen door de namen op een formulier aan te vinken met de namen van de dichters die zij het meest kon waarderen.

De voorzitter van de jury kwam na rijp beraad tot de conculusie dat de mening van het publiek en de bevindingen van de juyi aardig met elkaar overeen kwamen.

Uit iedere voorronde stromen drie talenten door naar de finale. De finale wedstrijd zal gehouden worden in februari of maart in het Midi Theater in Tilburg. De eerste drie gegadigden om door te gaan naar de volgende ronde zijn:

Gerdine Berkelmans
Hans Moors en
Henk Govaers

Er zijn nog drie voorrondes te gaan op 30 november in wijkcentrum ’t Sant in Tilburg West, op 7 december in Cultureel Centrum De Schalm Berkel-Enschot in Tilburg Oost en op 14 december in wijkcentrum De Spijkerbeemden in Tilburg Zuid. Alle voorrondes beginnen om 14.30 uur en eindigen om 17.00 uur.
Het project is voortgekomen uit een eerder dichtersproject waar de twee voormalige en de huidige stadsdichter van Tilburg een reeks van succesvolle dichtersmiddagen/avonden hielden in verschillende wijken van Tilburg. Het doel hiervan was om de ‘dichtkunst’ dichterbij de mensen te brengen. Bij deze optredens waren ook steeds gastdichters uit de wijken die hun zelfgemaakte gedichten voordroegen aan het aanwezige publiek. De formule, de mix van de stadsdichters en de gastdichters uit de wijken, bleek zeer goed te werken. In alle gevallen waren er vele dichters in de zaal aanwezig die met enthousiasme en overtuiging, hun zelfgemaakte gedichten voordroegen.

Iedereen die zijn/haar gedichten wil voordragen kan zich melden bij de organisatie. Het dient te gaan om eigen werk. Meld je aan door een email te sturen naar info@kunstdichterbij.nl, dit is het email adres van Stichting Kunstprojecten Tilburg of via een flyer annex inschrijfformulier welke te vinden zijn in alle openbare gebouwen in Tilburg, zoals o.a. de openbare bibliotheken, bij alle stadswinkels, de wijkcentra en alle allochtonen organisaties. De aangemelde dichters kunnen tijdens bovengenoemde dagen hun gedichten voordragen voor het aanwezige publiek. Een commissie zal het werk beoordelen op zijn poëtische kwaliteiten. Voorzitter van dit driekoppig gezelschap is voormalig stadsdichter Nick J. Swarth. Uit iedere voorronde stromen drie talenten door naar de finale. De finalewedstrijd zal plaatsvinden in februari of maart 2009 in het “MIDI” theater te Tilburg. In begin 2009 zal hiervoor ruime publicitaire aandacht worden gezocht via de lokale pers en mogelijk een ‘live’ programma bij de Brabantse media.

De finale kent twee winnaars, enerzijds zal door een samengestelde vakjury het “Tilburgs dichttalent 2009” gekozen worden, bekroont met een Gouden Pen, anderzijds zal er een publiekswinnaar gekozen worden door het aanwezige publiek. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Stichting Kunstprojecten Tilburg en via de internetsite: www.dichttalenttilburg.nl

Mobiele versie afsluiten