Open brief: “Red Charlotte Oord van de ondergang”

Open brief van stadsimker Marcel Horck (Tilburgse imkerij Beezzzz) aan het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) en de gemeenteraad over het toestaan van een dance-evenement op Charlotte Oord.

20150712-Marcel-Horck-Imker-lindebloesem-Heuvel-honing-slingerenGeacht college,

In 2015 hebt u – zonder ruggespraak – besloten om een evenementenvergunning aan de organisatie Draaimolen te verstrekken voor een Dance Event dat op 19 september van dat jaar werd gehouden op het landgoed ‘Charlotte Oord’ aan de Dongenseweg.

U hebt geen ruggespraak gehouden met de twee huurders van het betreffende terrein. Dat dat fout was hebben uw ambtenaren later in een officiële notitie – december 2015 – aan ondergetekende erkend. En daarvoor is door hen ook officieel excuus aangeboden. Tevens is beterschap beloofd. De gemeente Tilburg beloofde letterlijk “mij tijdig op de hoogte te stellen van eventuele toekomstige evenementen.”

bijenMisschien kunt u zich voorstellen dat ik niet alleen verbaasd maar ook boos ben dat ik een dezer dagen op de Facebook-pagina van het festival Draaimolen(link is toegankelijk zonder Facebook-account – red.) lees “dat de kaartverkoop voor het dance-festival 2016 (op 17 september op Charlotte Oord) al is begonnen.”

In het afgelopen half jaar is er veel veranderd op en rondom het landgoed Charlotte Oord. In de zomer heeft de organisatie Draaimolen het terrein ‘festival-klaar’ gemaakt. Dat wil zeggen dat alle lage begroeiing (braamstruiken etc) grondig is vernietigd. Doodzonde, omdat juist in deze lage begroeiing veel dieren hun beschutting konden vinden. Een tweede effect is dat gelijk na het festival de motor-crossers het terrein in beslag hebben genomen. Zij rijden nu ongehinderd tussen de bomen door. Je zou kunnen zeggen dat er naast een dance-festival nu ook een cross-festival kan worden gehouden op Charlotte Oord. Helaas voor dit prachtige stuk dichtbije natuur.

1280px-European_honey_bee_extracts_nectarAfgelopen herfst heeft de gemeente blijkbaar ook toestemming gegeven om net buiten het eigenlijke landgoed (bij de vijver) bomen en begroeiing weg te halen. Rondom het terrein rukt inmiddels de groene woestijn al op. De prachtige wilgen op dat terrein die juist in het voorjaar als bijenvoedsel konden dienen zijn nu ineens weg.

In de laatste vijf jaar heb ik als stadsimker telkens opnieuw geprobeerd om met u mee te denken over alles wat te maken heeft met bijen en groen. Samen met anderen heb ik er voor gezorgd dat er in Tilburg en omgeving veel bloemen zijn ingezaaid en geplant die als voedsel dienen voor bijen en andere insecten. Veelal heb ik dat op eigen kosten gedaan.

2016-03-12 Bijenkasten StadstuinderijOp mijn aandringen hebben de imkers in Brabant nog maar een maand geleden een bijeenkomst belegd over hoe imkers en gemeentes samen kunnen werken aan een bij-vriendelijke omgeving. Op die bijeenkomst heb ik nog gezegd dat een samenwerking tussen imkers en gemeente mogelijk zou moeten zijn. Nu – nog geen maand later – blijkt dat er buiten iedereen om al beslist is dat er opnieuw een dance-festival kan plaatsvinden op het landgoedpark Charlotte Oord.

Nu mijn vertrouwen zó is beschaamd, ontvalt mij iedere vorm van verdere samenwerking.

In deze open brief doe ik nog een laatste oproep aan de Tilburgse politiek, want: In 2015 hebt u niet alleen met betrokken huurders geen ruggespraak gehouden. Ook de gemeenteraad hebt u destijds niet of nauwelijks bij uw besluitvorming betrokken. En dat terwijl een festival op die plek – Charlotte Oord – formeel juridisch zelfs niet eens mocht worden gehouden. U zou en zult daarvoor eerst het bestemmingsplan uit 2005 moeten wijzigen, en volgens mij is dat nog niet gebeurd?

werkbijenOmdat ik zelf alle vertrouwen in een zorgvuldig proces rondom een nieuw festival op het landgoed Charlotte Oord heb opgegeven, rest mij niets anders dan u te vragen om minstens naar de gemeenteraad zorgvuldig te handelen. En wel: voordat
u opnieuw een definitieve vergunning voor een festival dit jaar toestaat. Want: In 2005 hebben de partners van de groene mal Tilburg, ingestemd met bedrijfsontwikkeling (voor ICT) van 12 hectare op en om het bestaande verharde deel van Charlotte Oord.

Er is echter op het terrein geen enkele tak van handel toegestaan (art. 3.3 en 4.3 Strijdig gebruik), dus als er in het Charlotte Oord-gebied kraampjes, of biertaps komen te staan, of er worden T-shirts of andere spullen verhandeld, dan mag dat niet. Dat geldt zowel voor het gebied waar vroeger de inrichting lag als ook voor het bos. In art. 8 van het bestemmingsplan is bepaald dat het gebruik van gronden en gebouwen in strijd met de bestemming is. Dit is ook nog strafbaar op grond van de Wet op de Economische Delicten.

2016-02-18 Antieke Bijenkast korf houtDus een dance-evenement mag niet volgens het bestemmingsplan, tenzij er op grond van art. 8.3 een vrijstelling van het bestemmingsplan wordt verleend.

Kortom: Juridisch kan de gemeente geen vergunning voor een dance-evenement afgeven, wegens strijd met het bestemmingsplan (bestemming Bedrijventerrein en BOS).

In de hoop dat de politieke partijen in Tilburg de handschoen ‘Charlotte Oord’ nu willen oppakken en dit prachtige natuurgebied alsnog van de ondergang weten te redden.

Ga er maar van uit, dat men alleen maar denkt aan de eigen beurs. Als gemeente haar zin wil hebben, dan is het voor hen enkel een kwestie van het bestemmingsplan wijzigen. Naar buren, huurders wordt niet gekeken.
Veelal is het vriendjespolitiek. Misschien moeten er controleurs komen om ambtenaren te controleren.

Geef een reactie