vrijdag 19 april 2024

1 gedachte over “Open brief van Joost Heijthuijsen (Incubate) aan Marjo Spee (Fontys Hogeschool voor Journalistiek)

 1. Heel goed Joost, dat je de hypocrisie van – in dit geval Fontys – aan de kaak stelt.
  Zulke hypocrisie maken we vrijwel dagelijks mee in onze praktijk van werken, studeren en leven.
  Ikzelf ben eens op het matje moeten komen bij onze voorzitter van het College van Bestuur (van de Onderwijsgroep Tilburg).
  Hij was uiterst verontwaardigd over het feit dat ik het CvB de vraag gesteld had of ook het CvB zich aan de Wet zou moeten houden.
  Je moet weten dat ik bewijzen heb dat het CvB zich omwille van machtsverdeling in Tilburg, samen met de Stichting voor Openbaar Voortgezet Onderwijs in Tilburg, met het stichten van het Reeshofcollege, een deal heeft gesloten die dwars indruist tegen de grondwet en de (helaas nog altijd) heersende opinie van de meerderheid van de 2e en 1e Kamer.
  Mij is toen het zwijgen opgelegd.
  Maar nu sta ik op, gesterkt door de roep om de vrijheid van meningsuiting.
  En ja, ik vind het van de dolle dat artikel 23 van de grondwet nog altijd van toepassing is. Maar ik vind het ook van de dolle dat de Stichting voor Openbaar Onderwijs en de Onderwijsgroep Tilburg zich niets gelegen laten aan wat de Grondwet ons voorschrijft.
  En, weet wel dat ik zou wensen dat artikel 23 van de Grondwet ernstig herzien wordt. Ik vind dat het Bijzonder Onderwijs liever nog vandaag dan morgen opgeheven wordt. Onderwijs behoort onderwijs op algemene grondslag te zijn, en dan graag met verbijzondering naar onderwijstypen.
  Maar, om terug te keren naar de essentie van jouw betoog: Onderwijsinstellingen en de manier waarop onderwijs verzorgd wordt, mogen te alle tijden bekritiseerd worden. En laten we ons daar aan houden en ons niet laten weerhouden door dreigementen van directies, besturen of raden van toezicht.

  Je suis Charlie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *