Site pictogram Tilburgers.nl

Open Nederlands Kampioenschap kunstrijden in Tilburg

Titelverdedigster Joyce den Hollander in actie vorig jaar

Het zal in Tilburg tijdens het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) kunstrijden op 17 en 18 december erg spannend worden, vooral bij de dames senioren. De kampioene in deze categorie mag -mits er 110 punten zijn behaald- in januari 2012 naar het EK kunstrijden in het Engelse Sheffield.

Zeker dit jaar is het erg spannend rondom nationale titel bij de senioren dames. Joyce den Hollander, de Nederlands kampioene van 2011, zal in Tilburg haar titel verdedigen. Het ONK kunstrijden is sinds een paar jaar naar december gehaald vanwege het EK kunstrijden. Het EK wordt namelijk in januari gehouden en door het ONK in december te programmeren krijgt de schaatster die uitgezonden wordt door de KNSB meer tijd om zich voor te bereiden op de Europese titelstrijd.

Voor titelverdedigster Joyce den Hollander liggen er een paar kapers op de kust. De grootste uitdager is naar verwachting Manouk Gijsman, die weer in topvorm is en graag weer beslag wil leggen op de nationale titel. Zij was Nederlands kampioene bij de senioren in 2009 en 2010.

Tijdens de eerste drie selectiewedstrijden voor het ONK waren er drie verschillende winnaars. De eerste selectiewedstrijd is gewonnen door Eva Lim, de tweede door Michelle Couwenberg en de derde door Manouk Gijsman. Eva Lim heeft afgelopen jaar niet mee kunnen doen aan het Open Nederlands Kampioenschap vanwege een blessure, maar is er nu gelukkig in Tilburg wel bij. Ook zij ruikt die belangrijke zege en wil graag naar het EK kunstrijden in Sheffield. Michelle Couwenberg is de nieuwkomer in de categorie senioren en wist met haar nieuwe kur en nieuwe coach de tweede selectiewedstrijd in Den Bosch te winnen. Dus ook Michelle is een belangrijke kanshebster.

De Goirlese Manon van Huijgevoort van de Tilburgse Kunstrij Verening (TKV) is vorig jaar in deze categorie derde geworden. Helaas is zij op dit moment geblesseerd. Zij zal een dezer dagen echter voorzichtig het ijs weer betreden om zich voor te bereiden om toch mee te kunnen doen tijdens het ONK kunstrijden in het IJssportcentrum Tilburg. Ze wil op haar eigen ijsbaan graag laten zien hoe mooi kunstrijden is en wat zij allemaal in haar mars heeft.

Iedereen is welkom om op zaterdag 17 en zondag 18 december te komen kijken hoe deze dames gaan strijden om het Nederlands kampioenschap, met als extra bonus uitzending naar het EK in Sheffield. Het Open Nederlands Kampioenschap kunstrijden is gratis toegankelijk.

Het programma van het open NK ziet er als volgt uit:

– vrijdag 16 december: trainingen van 08.30-18.00 uur

– zaterdag 17 december: aanvang wedstrijden om 09.00 uur met de officiële opening; einde wedstrijden om 18.15 uur

– zondag 18 december: wedstrijden van 10.15-20.15 uur. Aansluitend om 20.30 uur Ceremonie Protocollair.

Locatie: IJssportcentrum Tilburg, Stappegoorweg 3, 5022 DA Tilburg.

Het Open Nederlands Kampioenschap Kunstrijden in verschillende wedstrijdcategorieën wordt georganiseerd door het Gewest Noord Brabant-Limburg-Zeeland en door de Tilburgse Kunstrij Vereniging (T.K.V.) onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). Kijk voor meer informatie op www.tilburgse-kunstrij-vereniging.nl en www.schaatsen.nl.

Mobiele versie afsluiten