Site pictogram Tilburgers.nl

Openbare bibliotheek na jaren uit het slop

Voor het eerst sinds jaren is het aantal boeken dat bij de landelijke openbare bibliotheken wordt geleend, weer gestegen. Ook vervullen de openbare bibliotheken een steeds bredere maatschappelijke functie. Naast het uitlenen van meer dan 73 miljoen fysieke boeken en 4 miljoen e-books zorgden de bibliotheken ook voor een record aantal activiteiten in 2015, namelijk 82.000 tegen 72.000 in 2014.

Dat blijkt uit de bibliotheekmonitor, die minister Jet Bussemaker (Cultuur) woensdag 25 januari 2017 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De 770 Nederlandse openbare bibliotheken beheren samen een collectie van 25  miljoen items, die in 2015 via 79 miljoen fysieke uitleningen onder 3,8 miljoen leden circuleerden. Daarbinnen is het aantal volwassen leden gedaald en het aantal jeugdleden gestegen. 2,3 miljoen jongeren zijn lid van een bibliotheek. Het aantal fysieke uitleningen aan jongeren is gestegen van 36 miljoen naar 38 miljoen boeken. Daarnaast kunnen lezers gebruik maken van een digitale bibliotheek. Vanuit de huiskamer kunnen inmiddels 12.000 e-books geleend worden. In 2015 werden die e-books 4 miljoen keer digitaal uitgeleend. Ongeveer 234.000 personen maakten gebruik van de landelijke digitale bibliotheek. Uit de bibliotheekmonitor blijkt ook dat de ontmoetingsfunctie van bibliotheken steeds meer toe neemt. Zo kunnen je naast boeken lenen, ook een talencursus volgen, met een 3d-printer aan de slag gaan of meedoen aan een debat.

Minister Jet Bussemaker: “De bibliotheken in Nederland zijn in rustiger vaarwater terecht gekomen. Sinds 1999 liep het aantal bibliotheken terug, maar die teruggang hebben we nu een halt toe kunnen roepen. De 770 Nederlandse bibliotheken verdienen ieder een groot compliment. De bieb is een aantrekkelijke ontmoetingsplaats geworden, waar jongeren en volwassenen graag komen. De bibliotheek heeft zichzelf heruitgevonden.”

Mobiele versie afsluiten