Site pictogram Tilburgers.nl

Opening Kermis Tilburg met 15 minuten klokluiden

Voor het eerst sinds jaren gaat de Tilburgse Kermis van start met het gebeier van de kerkklokken. Om 15:00 uur zullen de Heikese Kerk, de Heuvelse Kerk, de Kerk op Loven en de Pauluskerk een kwartier lang de klokken laten luiden.

Dit is een nieuw initiatief van de Werkgroep de Torenklok. Zij laat weten: “We hebben georganiseerd, dat op 21 juli om 15:00 uur vijftien minuten lang alle klokken in het kermisgebied gaan luiden.”

“Dit zullen de vijf klokken van de Heikese Kerk, de drie zware klokken van de Heuvelse Kerk, eveneens luidt er op Broekhoven een driegelui, op Loven luidt een duet van klokken en de protestantse Pauluskerk luidt met haar enige klok ook mee. In totaal dus veertien klokken met een totaalgewicht van meer dan 13.000 kilo. Toch een duidelijk verschil met die kleine kermisbel van 15 kilo.”

“Het gaat hier om een duidelijk geluid in het totale enorme kermisgebied. Zo is het beginsignaal overal duidelijk te horen.”

De Werkgroep de Torenklok legt verder uit: “Het luiden op de kermis is een verloren gegane traditie, die weer herleefd moet worden. De ker(k)mis is van oorsprong religieus, en als alle klokken binnen het gebied worden geluid, is dat niet alleen een herleving van het verleden, maar tevens een nieuwe manier van seculier luiden – iets, wat goed in het heden en vooral de toekomst past.”

“En dat is precies wat wij met onze Werkgroep willen bereiken. Wij willen het luiden van de klokken dichter bij de mensen brengen en zich er van bewust maken, dat klokken nog steeds dicht bij de samenleving staan – op droevige momenten, als vier mei, maar ook op feestelijke momenten zoals op Koningsdag, toen alle klokken in Tilburg en omstreken gingen luiden, en uiteraard nu: op de kermis.”

Werkgroep De Torenklok / Onderdeel van Heemkundekring Tilburg

Mobiele versie afsluiten