Site pictogram Tilburgers.nl

Ophalen groenafval bij flats en appartementen

Nieuw systeem voor het ophalen van groenafval

De gemeente Tilburg start een proef met het apart inzamelen van Groen, Fruit en Tuin-afval (GFT-afval) bij flats en appartementen. Per 1 december 2012 gaan 1.429 bewoners hun GFT-afval dan gescheiden inzamelen. Deelnemers aan de proef hebben een speciaal bakje met biologisch afbreekbare zakjes ontvangen voor in de keuken of op het balkon. De volle zakjes kunnen ze daarna kwijt in een grote GFT-container in de containerruimte van hun gebouw.

“Het recyclen van afval is goedkoper en milieuvriendelijker dan afval verbranden”, licht wethouder Roel Lauwerier toe. “De besparing vloeit rechtstreeks terug naar onze inwoners. Zo betaalden zij in 2010 nog een afvalstoffenheffing van 260,03 euro per jaar. In 2013 willen we deze verlagen tot 242,14 euro. Ook wordt uit GFT-afval groen gas gehaald en kan het worden omgezet tot compost”.

De proef duurt tot 1 mei 2013. Als de resultaten goed zijn, gaat de gemeente op meer hoogbouwlocaties GFT apart inzamelen. De proef is een onderdeel van verschillende acties die tot doel hebben om meer afval te sorteren. Daardoor ontstaat er minder restafval. De gemeente werkt met deze proef samen met woningcoöperatie WonenBreburg.

Mobiele versie afsluiten