Site pictogram Tilburgers.nl

Opkomst Verkiezingen Tweede Kamer in Tilburg

Nog steeds een lange rij stemmers in de Boomstraat.

Jeutje!! Nog nooit meegemaakt. #ikstem #Tilburg

Een bericht gedeeld door Koen Gijsbers (@kkpgijsbers) op


Om 19.00 uur was de opkomst in Tilburg 63,28 procent. Dat is hoger dan bij de laatste Tweede Kamer verkiezingen in 2012, toen was het opkomstcijfer om 19:00 uur: 56,39 procent.

Landelijk had om die tijd 69% van de kiezers gestemd, naar meting van onderzoeksbureau Ipsos. Vijf jaar geleden lag het opkomstpercentage op dat tijdstip bij 60 procent.


Veel mensen zijn geschrokken van het nieuws dat in het stembureau in het Tilburgse paleis de stembus werd geopend om de stembiljetten aan te stampen. De stembussen zaten zo overvol dat er halverwege de middag niks meer bij kon. De stembussen mogen immers nooit eerder dan na sluiting van het stembureau, om 21.00 uur worden geopend.

Maar aangezien toch de juiste juridische procedures zijn gevolgd: het stembureau werd tijdelijk gesloten en er waren voldoende getuigen aanwezig, is het niet strijdig met de Kieswet.

Evengoed is de Kiesraad is niet zo blij met deze aanpak in Tilburg. Er had toch beter gebruik kunnen worden gemaakt van een stembusstamper of een stok, zoals in veel andere gemeenten is gedaan.In september 2012 – bij de voorgaande verkiezingen voor de Tweede Kamer – ging in Tilburg 66,7% van de stemgerechtigden naar de stembus, landelijk was de opkomst 73,8%.


16.41 uur ~ In Tilburg is het stembureau tijdelijk gesloten om de stembus aan te stampen. Normaal gesproken mogen de stembussen pas om 21.00 uur geopend worden, maar in aanwezigheid van een getuige mocht de stembus wel worden geopend en aangestampt. (Bron: NOS Liveblog)


Het opkomstpercentage in Tilburg was om 16.00 uur 42,37 procent. Dat is hoger dan bij de laatste Tweede Kamer verkiezingen in 2012, toen was het derde opkomstcijfer 36,76 procent. Hiermee houdt Tilburg tot nu toe gelijke tred met het landelijke opkomstcijfer.

De opkomst landelijk voor de verkiezingen was om even voor 16.00 uur 43%, volgens Ipsos Nederland. In 2012 was dat om dezelfde tijd 37%.Het opkomstpercentage in Tilburg was om 13:00 uur 27,96 procent. Dat is hoger dan bij de laatste Tweede Kamer verkiezingen in 2012, toen was het tweede opkomstcijfer 23,82 procent.
Vanmorgen om 10.00 uur was de opkomst in Tilburg 11,79 procent. Dat was bijna 2 procent hoger dan de eerste meting in 2012 (10,07 procent).

Landelijk ligt de opkomst tot nu toe hoger. Volgens onderzoeksbureau Ipsos heeft inmiddels 33% van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht.

De stemhulpen Kieskompas en Stemwijzer worden al sinds dinsdag 14 maart onder vuur genomen door internetcriminelen. Kieskompas is in een constant gevecht verwikkeld om de DDoS-aanvallen af te slaan en online te blijven.

Kiezers die graag nog hulp willen bij het maken van een keuze, kunnen dit doen via de Stemmentracker van ProDemos.

Mobiele versie afsluiten