Spring naar inhoud

Opnieuw afkoeling op zaterdag. Zondag zomers warm en daarna oplopende temperaturen tot 30 graden

Alle foto's van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: Opnieuw afkoeling op zaterdag, maar daarna een zomerse zondag en oplopende temperaturen tot 30 graden volgende week. Zaterdag is een bewolkte dag, waarbij er een matige wind staat en het maximaal 22 graden wordt. Wat een verschil met de zondag die met veel zonneschijn gepaard gaat en het kwik, bij weinig wind, laat stijgen naar zo’n 26 graden. Na het weekeinde wordt het nog warmer, waarbij halverwege de week de tropisch waarde van 30 graden zal worden aangetikt. Maar dan wel meteen gevolgd door onweersbuien op woensdag en flinke afkoeling vanaf donderdag.

De vrijdag begint stralend met heel veel zonneschijn. In de middag ontstaan stapelwolken, maar het blijft droog. Met weinig wind stijgt de temperatuur opnieuw naar een zomerse waarde, en deze keer zo’n 27 graden. Het weekeinde zal twee gezichten kennen: een meest bewolkte zaterdag met een matige wind die daardoor minder warm zal verlopen tot maximaal een graad of 22, en een stralende zondag die het kwik laat oplopen naar de zomerse waarde van 26 graden.

En dat komt omdat het hogedrukgebied zich op zaterdag even terugtrekt en de wind uit het noordwesten laat komen. Deuren en ramen kunnen dan opengezet worden, waardoor het binnenshuis kan afkoelen. Op zondag keert echter het hogedrukgebied weer terug en draait de wind naar het noorden tot noordoosten en wordt het warmer.

Na het weekeinde houdt het zomerse weer aan en stijgt de temperatuur nog verder, waarbij het halverwege de week zo’n 30 graden zal worden. In de loop van woensdag neemt de onstabiliteit toe door de komst van een koufront. Regen- en onweersbuien liggen op de loer.

Hierdoor koelt het op donderdag tot meer dan tien graden af en laat de thermometer een waarde zien van nog geen 22 graden. En het ziet er naar uit dat we deze normale waarde voor de tijd van het jaar een tijd aanhouden. Wordt dit dan de start van de bekende Schaapscheerderskou?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *