Site pictogram Tilburgers.nl

Opnieuw zomers tot tropisch

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde:opnieuw zomers tot tropisch. Temperaturen liggen op zomers niveau met 28 graden op zaterdag tot een graad of 31 zondag. De zon schijnt daarbij in overvloed. Maandag afkoeling met een enkele bui en slechts 23 graden. Dinsdag en woensdag weer zomers warm en droog en op donderdag opnieuw lagere kwikstanden met buien. Kortom, Hollands zomerweer.

Afgelopen dinsdag kwam op de laatste astronomische lentedag een einde aan een recordlang droogteperiode die onze regio 38 dagen duurde. In de loop van de middag kwamen felle buien opzetten die op enkele plaatsen met onweer gepaard gingen. Zoals in de Reeshof (Tilburg) en in Berkel-Enschot.

Op enkele plaatsen werd 30 tot 40 mm afgetapt, soms zelfs binnen vijftien minuten zoals in het Zeeuwse Sluis. Wateroverlast was dan ook daar het gevolg. Je kunt gerust spreken van een wolkbreuk die daarna het zuiden van Rotterdam teisterde. In Gilze-Rijen viel er zoveel neerslag (21 mm in korte tijd) dat de temperatuur in een half uur tijd naar beneden denderde van 30,0°C naar 18,2°C. Wat een afkoeling. Maar niet genoeg om de hittegolf in het midden van Brabant te stoppen, want tot en met woensdag werd het minstens 25 graden met als uitschieter 32,4°C op die dinsdag.

En toen kwam de donderdag. Woesndagmiddag werd voor vandaag al code geel afgekondigd voor hevige regenval en voor Limburg werd deze gisterochtend omgezet in code oranje in verband met zware onweersbuien, hagel, windstoten en veel regen die verwacht werd.

Rond het middaguur arriveerde het neerslaggebied onze regio en begon het te regenen dat nog de hele avond doorging Inmiddels was er in Tilburg al 17 mm opgevangen, Eindhoven 26 mm en Boxtel 29 mm.
De eindstand van de kletsnatte 22e juni: 62 mm De Lutte (Overijsel) en Doetichem, Ruurlo 58, Zelhem 53, Twenthe en Hengelo 52 en Hulsberg 51 mm. In Brabant was Budel de natste plaats met 38 mm. Een bijzondere weerdag en dan is de zomer nog maar net begonnen.

Al die nattigheid heeft er wel voor gezorgd dat er een einde is gekomen aan de Brabants hittegolf. Warmer dan 22 tot 24 graden werd het namelijk niet. Deze begon op 6 juni en duurde tot en met de dag dat de astronomische zomer van start ging en dat was op 21 juni. Kortom, 16 dagen lang. Voor juni is dit een nieuw record. Van die 16 zomerse dagen werd in Berkel-Enschot op vijf dagen de tropische grens van 30 graden bereikt. De oorzaak van deze kletsnatte donderdag is een depressie die over ons land trok en koers zet richting Duitsland. Pas in de nacht wordt het droog en zakt het kwik naar een graad of 13. Tegen de ochtend wordt het zelfs helder.

Vanaf vrijdag keert het warmer zomerweer helemaal terug alsof het niet weg is geweest. Wel gaan we nu over op ouderwets Hollands zomerweer. Dat betekent dat het maar enkele dagen warm tot zeer warm zal zijn, gevolgd door afkoeling met neerslag. Vrijdag is een zeer zonnige dag met soms wat kleine wolkjes die de temperatuur laat oplopen naar zo’n 26 graden. Het weekeinde wordt schitterend. De zon schijnt volop en met 28 graden op zaterdag en zelfs 31 graden op de zondag is het zomerweer om van te genieten. Dat het zo warm kan worden komt doordat de wind in de loop van het weekeinde uit het zuiden gaat waaien.

Op maandag draait deze naar het westen en meteen zien we wat koelere en vochtige lucht op ons af komen. In de nacht naar maandag en in ochtenduren kan er een bui vallen. Daarna is het droog, maar meer dan 23 graden zal de thermometer niet aanwijzen. Oorzaak is een depressie bij Schotland. Deze breidt zich verder uit en dan wordt er met die westenwind warme lucht aangevoerd en krijgen we weer zomerse temperaturen van een graad of 25. Maar op donderdag is het alweer gedaan als buien overtrekken en voor afkoeling zorgen.

Mobiele versie afsluiten