Op 16 mei presenteerde Martijn Sanders, artistiek leider van 2018 BrabantStad, de thema’s en de plannen waarmee BrabantStad (Breda, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Tilburg en de provincie) zich kandidaat stelt voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Om deze titel binnen te halen is een spannend en verrassend programma van kunst- en cultuurprojecten nodig. Martijn Sanders roept daarom heel Brabant op de komende maanden originele en leuke ideeën aan te leveren voor het Boek van 2018Brabant.
Martijn Sanders: “Om te winnen hebben we verrassende en vernieuwende project-ideeën nodig. Ik vraag aan iedereen in de culturele sector (van amateur tot professional) en aan alle Brabanders om gezamenlijk deze uitdaging aan te gaan. Laat je inspireren door de thema’s en laat ons weten wat jij graag in 2018 wilt meemaken. Ik ben er van overtuigd dat we op deze manier samen tot een prachtig programma komen dat het publiek binnen en buiten onze provincie verleidt en nieuwsgierig maakt.”
Het programma voor 2018 heeft als motto ‘de kunst van het samen leven’ en drie thema’s voor de uitwerking van concrete kunst- en cultuurprojecten. Deze thema’s gaan over de sociaal-economische en culturele ontwikkeling van de stad, de verbondenheid van mensen en culturen en over de toekomstige generaties Europeanen.
Martijn Sanders: “Binnen alle steden van BrabantStad zijn de gebieden, rondom de stations, volop in ontwikkeling. Binnen het eerste thema ‘Wij maken de stad’ zien wij deze spoorzones als broedplaatsen voor cultureel talent en als podia voor kunst en cultuur. Tegelijkertijd zijn deze gebieden ook de poorten tot de stad en de kruispunten die de steden met elkaar verbinden. Ons tweede thema is ‘Wij verbinden mensen’. Terwijl de hele wereld een groot ‘global village’ is geworden, kijkt 2018Brabant juist naar de alledaagse en karakteristieke beleving in de verschillende wijken, buurtschappen, dorpskernen, steden en ommelanden die Brabant rijk is. Via kunst- en cultuurprojecten moet ons programma op elk niveau Brabanders verbinden met andere Europeanen en zelfs met mensen uit de rest van de wereld. Tenslotte zoeken we binnen het derde thema ‘Wij ontdekken de toekomst’ naar duurzame antwoorden op vragen van nieuwe generaties Europeanen. Via de uitwisseling tussen generaties willen wij de rijke en sociale geschiedenis en cultuur van Brabant doorgeven en een nieuwe impuls geven”.
De artistieke visie en de drie thema’s zijn het resultaat van workshops en gesprekken met veel Brabantse cultuurmakers en andere belanghebbenden en het artistieke team (Ulrike Erbslöh, adjunct directeur van het Van Abbe Museum, Matthijs Rümke, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel en Joost Heijthuijsen, directeur van Festival Incubate) van 2018Brabant.
Recente reacties