Jean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.
![hurricane irene 27-8-2011](https://www.tilburgers.nl/wp-content/uploads/2011/09/hurricane-irene-27-8-2011.jpg)
Er zijn momenteel nog twee andere orkanen actief: hurricane Katia en tyfoon Talas. Hurricane Katia bevindt zich op dit moment in het Caribische gebied en zal eind deze week over het noorden van de Antillen razen om vervolgens koers te zetten naar de Verenigde Staten. Daarnaast koerst tyfoon Talas met volle kracht op Japan af.
Het Atlantisch orkaanseizoen met zijn hurricanes loopt van 1 juni tot en met 30 november. Op dit moment zitten we met Katia op tropische storm nummer 11. Daarvoor waren de volgende actief, waarvan alleen Irene uitgroeide tot een heuse orkaan: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene (orkaan) en Jose.
Zo herinnert De Biesbosch thans nog steeds aan de St. Elisabethsvloed van 18 november 1421 en de vloed op ‘St. Felix Quade Saterdach’ (5 november 1530), gaf de aanzet tot de ondergang van Reimerswaal op Zuid Beveland. Na de heiligennamen kwamen de geografische coördinaten in gebruik, maar dit vertraagde de communicatie en gaf aanleiding tot veel fouten in de berichtgeving.
De Australische meteoroloog Clement Wragge komt de eer toe aan het eind van de 19e eeuw als eerste, meisjesnamen te hebben gebruikt voor tropische stormen. In de Tweede Wereldoorlog begonnen meteorologen met namen in alfabetische volgorde: de eerste storm van het seizoen kreeg een naam die begon met een A, de tweede met een B, enz. De Amerikaanse schrijver George Stewart publiceerde toen over negen dagen uit het leven van hurricane Maria. Dat bracht legermeteorologen op het idee de namen van hun vriendinnen aan orkanen te geven.
![Quade Saterdach](https://www.tilburgers.nl/wp-content/uploads/2011/09/Quade-Saterdach-300x234.jpg)
De Amerikaanse weerdienst nam dat in 1953 over en stelde alfabetische namenlijsten op, die om de vier jaar werden herhaald. In 1970 besloot het “National Hurricane Center” in Miami om dat om de tien jaar te doen en de directeur koos voor namen van de vrouwelijke tak van zijn familie. Protesten van feministen leidden in 1979 tot een nieuwe naamgeving met afwisselend namen van vrouwen en mannen. Tegenwoordig worden de namen voor periodes van zes jaar vastgesteld door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
De tropische depressies die deze stormen veroorzaken krijgen een naam uit de alfabetisch lijst (met uitzondering van de letters Q, U, X, Y en Z), zodra windkracht 8 wordt bereikt. Er zijn zes namenlijsten opgesteld; om de zes jaar komen dezelfde namen dus iedere keer terug. Een uitzondering wordt gemaakt voor de namen van verwoestende orkanen die weergeschiedenis hebben geschreven en die men zich nog generaties lang kan heugen; deze worden van de lijst afgevoerd en vervangen door nieuwe. Sinds 1954 is dat al meer dan 50 keer gebeurd. De meest recente voorbeelden zijn Irene uit 2011, Gustav, Ike, Paloma en Alma uit 2008, Dean, Felix en Noel uit 2007, Ivan, Katrina, Rita en Wilma (2005), Allison, Iris en Michelle (2001), Keith (2000), Floyd en Lenny (beide uit 1999), Mitch (1998) en Andrew (1992).
Nu op de weerkaarten de storm Katia is verschenen krijgt voor 2011 elk volgende tropische storm in het Atlantische gebied de volgende naam: Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince en Whitney.
Tropische stormen krijgen dus namen en het bekendst zijn de jongens- en meisjesnamen zoals we die kennen bij de hurricanes. Maar in landen als Korea, Thailand, Vietnam, China, Japan (waar ze tyfonen worden genoemd) worden historische namen van goden gebruikt, zoals Prapiroon (Regengod), Wukong (Apenkoning) of Dianmu (Moeder van de Bliksem). In het verleden maakten de wetenschappers op het eiland Guam, die in opdracht van de WMO de namen voor een aantal jaren vaststellen, gebruik van westerse vrouwennamen. In de Aziatische landen riep dat weerstand op. Tropische cyclonen worden hier ook geïdentificeerd door middel van vier cijfers: de laatste twee cijfers van het jaar gevolgd door twee cijfers die de volgorde van de cyclonen aangeven. Voor zowel het westelijke als het centrale deel van de Grote Oceaan zijn er aparte namenlijsten in gebruik. Japan, Vietnam, China en de Filippijnen hebben vooral van juli tot en met november te maken met tyfonen. Komen er in één seizoen meer tyfonen voor dan letters in het alfabet dan worden de volgende benoemd met de letters van het Griekse alfabet of wordt een reservelijst aangebroken.
Tyfonen worden gevoed door warm zeewater met een temperatuur van minstens 27 graden en komen in Zuid-Oost-Azië voor in de zomerperiode. Augustus is één van de natste maanden in deze regio met grote kans op tropische stormen en tyfonen. Het Hong Kong Observatory en het Severe Weather Information Centre van de Wereld Meteorologische Organisatie houden de tyfonen in de gaten en geven waarschuwingen en (publieks)adviezen. Zoals nu bij tyfoon Talas.
Tropische stormen ontstaan in gebieden met zeetemperaturen van minstens 27°C en dat is in de periode december tot en met maart ook het geval bij Australië. Ze worden daar geen hurricanes, maar tropische cyclonen en in Noord-Australië (Timorzee) Willy-Willies genoemd. Ook hier krijgen de stormen eigen namen: in het begin van deze eeuw waren dat de letters van het Griekse Alfabet en later koos de verantwoordelijke meteoroloog in Queensland voor namen van politici die hij niet mocht. De WMO maakt ook voor dit gebied lijsten met namen die elke zes jaar worden herhaald.
Recente reacties