Site pictogram Tilburgers.nl

Oude Warande gemeentelijke monument

Grotto in het midden van de Oude Warande. Het centrum van de sterstructuur.

Het college van Tilburg heeft de Oude Warande aangewezen als gemeentelijk monument omdat het park een unieke cultuurhistorische waarde heeft.

Het is een van de weinige nog intacte sterrenbossen in Nederland. Wethouder Mario Jacobs: “Waardevol erfgoed gaat niet alleen over panden maar ook over historische groenstructuren.”

De Oude Warande is een 18e-eeuws park tussen de Reeshof en Station Tilburg Universiteit en maakt onderdeel uit van Stadsbos013. Het park van zo’n 90 hectare is in 1712 aangelegd in opdracht van Willem van Hessen-Kassel en is een van de weinige intacte sterrenbossen in Nederland. Een sterrenbos wordt zo genoemd omdat vanuit het centraal punt lanen naar de hoeken en de buitenranden lopen.

Het park is in barokke stijl aangelegd met de ontwerpen van de tuinarchitect André le Nôtre (van Versailles) als voorbeeld. Jaren geleden is de gemeente gestart om de oude lanen in ere te herstellen, zieke bomen te verwijderen, de verzande vijver uit te diepen en ‘wilde paden’ te verwijderen. De Oude Warande dient vaak als decor voor kunstprojecten waaronder de ‘Lustwarande’. Het is een unieke combinatie van natuur, ecologie, recreatie en waardevol erfgoed.

Mobiele versie afsluiten