Site pictogram Tilburgers.nl

Ouderwetse sfeer bij het 18de Gipsy Festival

beeld_gipsyfestival_2014De vroege zomerzon, te samen met het opzwepende ritme van de veelzijdige internationale programmering zorgde voor een ouderwetse knusse sfeer op de eerste dag van het 18de Internationale Gipsy Festival.

In 1997 vond het eerste International Gipsy Festival plaats op diverse locaties in Tilburg.  maar sinds 2003 is de Interpolis tuin twee dagen lang de internationale Roma trekpleister van Europa. Inmiddels uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende Gipsy festivals in Nederland. Het was dan ook goed om te zien dat de geestelijk vader van dit festival, Albert Siebeling, weer zichtbaar genietend aanwezig is.

De programmering van zaterdag was al  indrukwekkend en toch ongedwongen, er werd volop geswingd op de opzwepende ritmes en uiterst dansbare beats van Raromski,  wat bijna naadloos overging later op de avond naar Balkan Trafik Orkestra , die een  traditionele mix brachten tussen balkan, jazz, folk en gipsy muziek. Dit belooft wat voor de zondag wanneer de grotere en bekendere acts het podium gaan betreden.

De Zondag programmering 18de Gipsy festival

  • Karandila Junior (Bulgarije) | 14.00 – 15.00 uur

12-koppige brassband uit Bulgarije. De muziek kent haar roots vanuit de ghetto in Bulgarije.

  • Tcha Limberger & Sirin Quartet (Rusland/- Roemenië) | 15.00 – 16.00 uur

Tcha is kleinzoon van legendarisch orkestleider Piotto Limberger. Naast de flamenco, jazz en klassieke gitaar schittert Tcha als violist. Samen met oa ‘bloedbroeder’ Sacha Gaidar (beiden zijn blind) vormen ze het Sirin Quartet en reist hij door Europa, op 25 mei dus in Tilburg.

  • Ot Azoj & guest (Nederland) | 16.00 – 17.00 uur

Één van de topformaties op gebied van Balkan en Klezmer muziek. Met hun energieke en gevarieerde optreden wordt het publiek meegenomen naar een wereld vol Oriëntaalse klanken en opzwepende Jiddische feestmuziek. Ot Azoj wordt ondersteund door een special guest.

  • Juan de Lerida & Romengo (Spanje/Hongarije) | 18.00 – 19.00 uur

Spaanse flamenco met Hongaarse zigeunermuziek. Een nog nooit eerder vertoonde combinatie van stijlen. Juan de Lerida speelt gitaar met duizelingwekkende snelheid en onnavolgbare precisie. Romengo (met zangeres Monika Lakatos) vertegenwoordigt het nieuwe geluid van Oost-Europese Gipsy muziek. Een stalen vervlechting van culturen.

  • Marian Badoi Trio (Roemenië/Frankrijk) | 17.00 – 18.00

Vingervlugge accordeonist Marian Badoi wordt bijgestaan door Olivier Kikteff en Tanguy Blum, muzikanten van de band ‘Les Doigts de l’Homme’. Samen vormen ze een veelzijdig, technisch bekwaam trio, dat hoog inspeelt op de emotie. Muziek die je raakt, recht in het hart van elke gipsy ziel.

  • Alexandra & Romska Stars (Roemenië/Frankrijk) 19.00 – 20.00 uur

Bijzonder vrouwelijk gipsy orkest geformeerd door actrice, zangeres en accordeonist Alexandra Beaujard. Het kostte Alexandra wat moeite om de meiden vrij te krijgen van huis en haard, maar het resultaat mag er wezen. Een roemruchte gipsy band met grote liefde voor roma-muziek.

  • Fanfare Ciocărlia (Roemenië) | 20.00 – 21.30 uur

De 12-koppig Balkan Brass Band tourde in maar liefst 1500 concerten rond de wereld. Menig festival werd omver geblazen. Internationale bekendheid werd verworven door hun aandeel in films als Fallen Art. Daarnaast ontving de band, bestaande uit Roma-muzikanten verschillende prijzen waaronder Awards van de BBC. Een ding is zeker; geen enkele Brass Band speelt sneller, harder, funkier dan Fanfare Ciocărlia.

Mobiele versie afsluiten