Site pictogram Tilburgers.nl

Overdaad

De columnWe hebben een nieuw spel in de stad.
Of zeggen we tegenwoordig ‘game’?
Het is een variant op de ‘escape room’, de nieuwste rage in spelletjesland.
Onze Tilburgse verkeersdeskundigen hebben het recentelijk geschopt tot de uitvinding van ‘Escape City’.
Dit vierdimensionale spel, dat je in een auto moet spelen, is een variant op Cijfers en Letters, een door elkaar gehutselde Tom Tom, het ouderwetse rallyrijden en Triviant.
Hoefstraat-vd-PasAls je dit spel wil spelen moet je kunnen rekenen en schrijven dus, je moet vragen goed beantwoorden, een plattegrond met namen in je hoofd nemen en visualiseren en vervolgens de Tom Tom uitzetten.
Stel bijvoorbeeld dat je via de havenkade bij de Piushaven de stad wil inrijden. Dan ben je onderweg een bord tegengekomen met de mededeling dat het centrum niet jouw kant op is, dat je letter M (of C of P of F) moet volgen, hoewel even verderop staat ergens langs de kant een cijfer 52 en een mededeling die weer wat anders zegt. Wat dat cijfer bedoelt, wordt niet geheel duidelijk, want inmiddels heb je geen tijd meer om alles te lezen, er komt namelijk al direct een nieuwe aanwijzing aan de linkerkant van de weg.

Razendsnel is dit spel. Die aanwijzingen mag je niet missen, in Escape City. Ook blijk je voor de Ringbaan West een totaal andere kant op te moeten dan de Tom Tom aangeeft (daarom zet u die beter uit), maar de Piusstraat en de Bisschop Zwijsenstraat zijn net als de Broekhovenseweg onbereikbaar en elders in de stad is de verkeershinder vanaf een bepaalde datum ook niet te overzien maar dan kun je weer letter F volgen, staat op een bord aan de rechterkant van de straat, die je een omleiding naar de route M aanbiedt, als je je tenminste niet door cijfer 52 laat afleiden en de routeaanduiding naar de parkeergarage niet in de weg staat.

Snapt u?

loesje afval

Het is maar om te zeggen dat overdaad schaadt. Mogelijk dat ze in de stad al gegrepen zijn door de nabije Oranjekoorts, maar het woud aan verkeersborden in de stad groeit momenteel toch wel heel erg snel. Daar kan het Geboortebos nog een puntje aan zuigen, om maar iets te noemen.

Om maar van de hak op de tak te springen naar een andere vorm van overdaad: onze wegwerpcultuur. In Vlaanderen is iemand met het idee gekomen om op blikjes, van fris en bier, 50 cent statiegeld te zetten. Geniaal, een beetje veel wellicht want dat gaan de inzamelaars natuurlijk nooit willen, maar statiegeld op blik zou in elk geval de schoolroutes een stuk aangenamer aanblik geven.

Aan blik, ja…

Waar ze van mij een boete op mogen zetten is op de misdadige wegwerpcultuur van bedrijven.
Groente, fruit, broden en gebak en zelfs bloemen die met bakken tegelijk in de container gesmeten worden.
AllYouCanEatBuffetAll you can eat formules, een schande in mijn ogen. ‘We hebben er voor betaald, dus als we het niet opvreten is dat onze eigen zaak’. Walgelijke vreetschuren met vaak zeer onbehoorlijke gasten. Kijk daar eens in de vuilnisbak en denk dan zonder tranen in je ogen aan de mensen in jouw eigen stad die van de voedselbank moeten leven.
Helaas, net als in ‘Escape City’,hebben we allemaal in deze maatschappij die zich wentelt in overdaad te vaak een heel groot bord voor onze kop.

En op het Festival van het Levenslied zuipen we ons straks toch gewoon allemaal klem voor het goede doel, de inzameling voor Pater Poels en de Voedselbank?
Niks aan de hand. Het plastic glas lazeren we net als vorig jaar gewoon weer op de grond, durf ik te wedden. Of doen we iets met statiegeld deze editie?

Mobiele versie afsluiten