Site pictogram Tilburgers.nl

Overgang naar koud en zonnig herfstweer

weerbericht2015-10-05 2183 Fraterstraat Burg BrokxlaanHet was maar een sombere week. De zon scheen nauwelijks en uit die bewolking viel ook nog eens wat lichte regen of een bui. Des te meer valt het op dat het dan eerder donker wordt en later licht.

Ondanks alle bewolking hadden we toch nog aardige temperaturen. Want met die neerslag van de afgelopen dagen werd warme lucht aangevoerd van 17 tot 18 graden.

Zulke hoge kwikstanden halen we de komende tien dagen niet meer. Op deze donderdag begon al de aftakeling met een temperatuur die onze regio niet verder kwam dan 15 graden.

De dag begon nat met een aantal buien, maar al snel werd het droog en dat bleef het voor de rest van de dag. De zon was de grote afwezige vandaag. De bewolking is erg hardnekkig en zal ook in de loop van de avond en nacht aanwezig blijven.

2015-10-06 2176 Regen groen herfst nazomer KerriaOp vrijdag verandert er vrijwel niets. Het grijze weer domineert en misschien dat we een knipoog van de zon te zien krijgen, maar dan hebben we het ook gehad. De temperatuur blijft net als vandaag op 15 graden steken. In de loop van de dag draait de wind van noord naar noordoost.

Oorzaak is een hogedrukgebied dat vandaag boven Frankrijk bevindt en opschuift naar Rusland waar zich een nog groter hogedrukgebied bevindt. Zodra deze met elkaar zijn verbonden wordt het krachtiger en krachtiger en gaat zich op zondag boven Scandinavië nestelen. Met een oost tot noordoostelijke stroming wordt dan droge en zeer koude lucht uit de poolstreken aangevoerd.

2015-10-02 2127 Stadstuinderij twee dahliasOp zaterdag is dan nog niet het geval. In eerste instantie zitten we dan nog in de vochtige lucht wat zich uit in allemaal wolkenvelden. In de middag zien we na dagen eindelijk weer eens de zon. Het kwik stijgt naar zo’n 16 graden. De opklaringen breiden zich vervolgens in de loop van de dag verder uit. De invloed van het hogedrukgebied wordt al zichtbaar en als je op de barometer kijkt zie je dat deze alleen maar stijgt.

De zondag begint en eindigt stralend met alleen maar zonneschijn. Wel wordt het behoorlijk koud met 12 graden in de middag. Met een matige wind uit het noordoosten voelt het wat schraal aan.

10-19-2014-paddestoelen-oktober-november-HerfstNa het weekeinde lijkt het erop alsof het hogedrukgebied boven Scandinavië er vandoor gaat naar het oosten. Maar vanuit de Atlantische Oceaan komt een nieuw hogedrukgebied opzetten. Deze gaat een verbinding aan en opnieuw ontstaat er een krachtig weersysteem.

De koude en droge oost tot noordoostelijke stroming wordt hierdoor in stand gehouden. Het wordt maandag en dinsdag zelfs nog kouder met amper 10 graden overdag met volop zonneschijn. De nachten daarbij zijn zo koud dat het kwik naar de 1 tot 2 graden daalt.

Aan de grond gaat het volop vriezen. Vanaf woensdag zien we op de weerkaarten een gevecht ontstaan met een depressie boven het zuiden van Europa. 2015-09-19 1076 Bibliotheek Tilburg lezen krantHierdoor neemt bij ons de bewolking toe en wellicht dat er wat lichte neerslag uit valt. Voor de temperatuur maakt het niet, want we blijven alsmaar in die koude lucht zitten.

Dat betekent overdag temperaturen van maximaal een graad of 10. Doordat er in de nachten nu ook wolken verschijnen koelt het niet meer zo hard af. Aan de grond zou het misschien net nog een graadje kunnen vriezen.

De gehele week zal koud aanvoelen. Dat komt niet alleen door de lage kwikstanden, maar vooral door de matige wind, kracht 3 tot 4. Kortom, vanaf zondag kunnen de handschoenen, muts en winterjas weer uit de kast.

Mobiele versie afsluiten