Overgang naar kwakkelweer

12-27-2014-December-winter-fietser-Sneeuw
Sneeuwbuien op zaterdag 27 december 2014

weerbericht De weersverwachting voor deze week: overgang naar kwakkelweer met lichte tot matige vorst in de nacht en ochtend gevolgd door 3 tot 4 graden overdag. Maandag vallen er nog sneeuwbuien, maar daarna is het tot en met Nieuwjaarsdag droog. Wel is het overwegend bewolkt en is er geen ruimte voor de zon. In de ochtenden kan er mist ontstaan die kan aanvriezen. Op het einde van de week komt er een serieuze dooiaanval met winterse buien die overgaat in regen. Temperatuur stijgt naar 5 tot 8 graden in het weekeinde.

Het is winter geworden en hoe. Het begon allemaal met de barometer die ik nog nooit zo snel heb zien dalen. Op tweede Kerstdag stond deze rond het middaguur op 1030 hPa en 24 uur later was deze gezakt tot 993 hPa. Deze vrije val in zo’n korte tijd van bijna 40 hPa (oftewel millibar) komt zelden voor. Dat staat garant voor explosiviteit in de atmosfeer en dat hebben we geweten. De oorzaak was een depressie die over Brabant en België trok en daar eigenlijk bleef hangen. Gevolg was dat alle neerslag op die plek naar beneden kwam. Omdat de bovenlucht steeds kouder werd bestond deze steeds meer uit sneeuw. Gisteren konden we dan ook de eerste sneeuwval van zowel het jaar 2014 als van het nieuwe winterseizoen noteren die bleef liggen. In Brabant viel de meeste sneeuw met 15 cm in het oosten van de provincie. In onze regio is een sneeuwdek ontstaan van 11 cm. Opvallend is de enorme hoeveelheid neerslag die is gevallen. Deze begon in de nacht van 26 op 27 december toen ook de barometer spectaculair begon te dalen en bestond eerst nog uit regen en tegen de ochtend werd dat sneeuw. Vervolgens heeft het tot het begin van de avond gesneeuwd. In Berkel-Enschot werd 31 mm afgetapt, in Volkel 25 mm, Aarle-Rixtel meldde 21 mm en in zowel Gilze-Rijen als Eindhoven was dat 19 mm.

12-27-2014-December-winter-boom-SneeuwDoordat alle sneeuw is blijven liggen is de temperatuur bij zonsopkomst flink onderuit gegaan. Op veel plaatsen werd matige vorst gemeld van minstens -5 graden. De koudste plaatsen waren Twenthe en Gilze-Rijen waar het rond de -6 graden werd. In Berkel-Enschot werd het boven het sneeuwdek -5,3°C. Dat is tot nu toe de laagste minimumtemperatuur van dit jaar. Sinds 15 maart 2013 is het rondom Tilburg niet meer zo koud geweest, want toen werd het -5,6°C. Deze zondag is schitterend begonnen en zal zo blijven met een strak blauwe lucht, maar het is ijskoud. We beleven namelijk een ijsdag, waarbij de temperaturen niet boven het vriespunt uitkomen en blijven steken op -2 graden. Doordat er een matige schrale noordoostenwind staat ligt de gevoelstemperatuur tussen de -5 en -10 graden. Ook vanavond is het nog helder en het kwik gaat dan enorm onderuit. De verwachting is dat dan de allerlaagste kwikstanden worden gemeten van dit jaar tot -10 graden. In de nacht naar maandag begint de temperatuur te stijgen omdat er bewolking binnen komt schuiven en meteen ook wat zachtere lucht. In de ochtend gaan er winterse buien met vooral sneeuw. Na de neerslag wordt het dus zachter en stijgt het kwik naar een graad of 3 in de middag. Het begint dan overdag langzaam te dooien.

Vanaf dinsdag gaat het weer een beetje kwakkelen. In de nacht en ochtend blijft het licht tot matig vriezen, vooral daar waar nog sneeuw ligt. Daarbij kan er plaatselijk mist ontstaan die kan aanvriezen. In de middag gaat de temperatuur omhoog naar de 4 á 5 graden. Dit houden we tot en met Oudjaarsdag. Daarna wordt het op Nieuwjaarsdag tijdelijk wat kouder met een maximumtemperatuur van rond het vriespunt. In het weekeinde krijgen we te maken met een serieuze dooiaanval vanuit het westen dat voorafgegaan wordt met opnieuw winterse buien bestaande uit sneeuw en later regen. Of deze aanval slaagt is nu nog niet te zeggen. Eerst maar eens de kou trotseren en genieten van het prachtige winterweer. Maar let op, want door het wegsmelten en weer aanvriezen van natte weggedeelten is het elke dag gevaarlijk glad.

Geef een reactie