Site pictogram Tilburgers.nl

Overgang naar minder koud weer

Weerbericht door Jean-Paula KorstFebruariweer_rustigFebruari is als een echte wintermaand van start gegaan met sneeuwbuien en kou. Tot nu toe liepen alle nachten in onze regio met lichte vorst. Maar in de afgelopen nacht van woensdag op donderdag werd de grens van matige vorst overschreden tot -6,0°C in Gilze-Rijen. Ook op heel veel andere plaatsen was het zo koud met Woensdrecht als koudste station met -6,2°C.

Deze donderdag was tevens de koudste dag van de week met maximaal 0,7°C in Berkel-Enschot. Maar de gevoelstemperatuur lag overdag vele malen lager tot -5 graden. Dat kwam door de matige noordoostenwind die het extra koud maakte.
We begonnen de dag met fikse sneeuwbuien die in het midden van Brabant even voor een sneeuwdek zorgde van een aantal centimeters. Later op de ochtend was daar weinig van over door de zon die af en toe goed door kwam. Aan het begin van deze avond werd het kouder en dook het kwik onder het vriespunt en lag de gevoelstemperatuur al op -7 graden in Gilze-Rijen. IJskoud is het gewoon en dat zal het de komende avond en nacht blijven. Het is daarbij half bewolkt met af en toe flinke opklaringen, waardoor de temperatuur zakt naar zo’n -4 graden. Maar met de aanhoudende ijzige wind moeten we op het einde van de nacht rekening houden met een gevoelswaarde van -10 graden!!!

De vrijdag wordt een prachtige winterdag om door een ringetje te halen. De zon schijnt namelijk in overvloed. Dat wil niet zeggen dat het door de zon ook warmer wordt. Integendeel, het kwik schommelt in de middag rond het vriespunt. Voor het gevoel zal het zijn als matige vorst van -5 graden, door een wind die nog meer toeneemt van matig tot vrij krachtig. Als je een winterliefhebber bent dan is morgen nog een dag om van te genieten, want in het weekeinde komt langzaam de ommekeer naar ander weer. Het wordt minder koud en als er neerslag gaat vallen zal dat alleen nog maar regen zijn.

De zaterdag heeft nog even de nasleep van vrijdag met flinke opklaringen aan het begin van de dag. De temperatuur ligt bij zonsopkomst namelijk op -4 graden. Later neemt de bewolking toe en stijgt het kwik naar een graad of 3. Het blijft wel droog. Vanaf zondag gaan we uit een ander wintervaatje tappen als zachte lucht onze regio binnenstroomt. De wind draait naar het noorden tot noordwesten en normaal gesproken zou dat lagere temperaturen betekenen. In dit geval bestaat de lucht uit warmte, waardoor het op zondag al 7 graden kan worden met kans op een enkele bui. Daarbij staat er een stevige wind.

Na het weekeinde houden we de eerste dagen het weerbeeld van de zondag en dat betekent zwaarbewolkt weer, waaruit een enkele bui kan vallen. Veel stelt het niet voor en de droge perioden overheersen. Het kwik komt overdag op normaal niveau te liggen voor de tijd van het jaar met 6 tot 7 graden. Door alle bewolking kan het in de nachten niet meer zo hard afkoelen en zullen daarom vorstloos verlopen. Vanaf woensdag komen we onder invloed van een hogedrukgebied en verdwijnen steeds meer de wolken. De zon doet nu wel goed zijn best en kan de thermometer naar de 8 graden laten stijgen. De opklaringen zullen ook in de nacht zijn en dan daalt het kwik richting het vriespunt.

Mobiele versie afsluiten