Site pictogram Tilburgers.nl

Overgang naar rustig en zonnig weer

De weersverwachting voor deze week: overgang naar rustig en zonnig weer. Op maandag valt er nog een enkele bui en zijn er wat opklaringen. Warmer dan 8 graden zal het echter niet worden en dat komt door de noordwestenwind die matig is. Vanaf dinsdag wordt het allemaal rustiger en is het vooral droog.

Dinsdag en woensdag zijn nog meest bewolkte dagen met soms een opklaring, maar vanaf donderdag krijgen we zonnig weer voorgeschoteld dat tot in het weekeinde duurt.

De hele week zal de temperatuur in de nachten rondom het vriespunt te liggen en overdag loopt het kwik op van 9 graden op dinsdag tot 11 voor de rest van de week. Doordat er weinig wind staat zal het vanaf donderdag voelen als lenteweer.

Winterweer is ver weg. Sinds afgelopen vrijdag zijn we met onze temperaturen in de dubbele cijfers beland van zo’n 10 graden. En van vorst is geen sprake, want in de nachten is het gemiddeld een graad of 6. Een stormdepressie die over Ierland en later over de Britse Eilanden raasde zorgde met een zuiden en later zuidwestenwind voor de aanvoer van deze zachte lucht. Deze ging gepaard met neerslaggebieden en veel wind. De atmosfeer werd dan ook letterlijk door elkaar geschud.

Zo stormde het gisteren in Vlissingen en Vlieland en kwamen windstoten voor van 94 tot 97 km/uur. Ook in onze regio waaide het hard met windstoten tot 76 km/uur. Daarnaast was zaterdag best nog een aardige dag. Deze begon met veel zonneschijn later gevolgd door buien die alleen in het begin van de middag vielen. Vervolgens kwam de zon er weer bij en bleef het voor de rest van de dag droog. In de avond nam de bewolking toe gevolgd door perioden met regen in de nacht.

In de ochtenduren trok het neerslaggebied naar het oosten weg en werd het droog én ook kouder. Want tijdens de regen liep het kwik nog op naar 9,4°C, maar inmiddels is de temperatuur aan het zakken en zal tegen de avond op zo’n 5 graden uitkomen. Op 5 km hoogte komt namelijk zeer koude lucht het midden van Brabant binnen met temperaturen van -30 tot -32 graden.

Daarnaast krijgen we op deze zondagmiddag te maken met een komen en gaan van buien dat tot in de avond aanhoudt en minstens 10 mm zal opleveren. In combinatie met die zeer koude lucht kan daar wel eens een klap onweer bijzitten. De wind draait daarbij van west naar noordwest en neemt geleidelijk in kracht af. Pas in de nacht wordt het droog en verschijnen er opklaringen die het kwik verder laten zakken tot 3 graden.

Na dit herfstachtige weekeinde wordt het vanaf dinsdag rustig, droog en krijgen we in de loop van de week steeds meer de zon te zien. Oorzaak is de komst van een hogedrukgebied vanuit Spanje dat op dinsdag en woensdag boven ons land komt te liggen. Op maandag is het nog niet zover en hebben we nog last van de stormdepressie die dan inmiddels boven de Oostzee ligt. Hierdoor valt er verspreid nog een bui en waait het matig, kracht 4.

Met een noordwestenwind wordt het daarbij niet warmer dan 8 graden. Op dinsdag nadert het hogedrukgebied onze regio wat gepaard gaat met veel bewolking en af en toe een opklaring. Als dat laatste in de nacht gebeurt daalt de temperatuur richting het vriespunt. Woensdag is een meest bewolkte dag en wordt het iets zachter met 9 graden.

Daarna gaat het hogedrukgebied aan de wandel en ligt op donderdag boven Duitsland en op vrijdag boven Polen. Hierdoor draait de wind naar het zuidoosten en wordt drogere lucht aangevoerd. De wolken verdwijnen en maken plaats voor perioden met zonneschijn en dat houden we tot in het weekeinde. Daarna probeert een depressie bij IJsland het hogedrukgebied te doorbreken, maar of dat lukt is maar de vraag.

Met die zuidoostelijke stroming krijgen we koude nachten, maar overdag hoge kwikstanden. Zo ligt de temperatuur in de ochtenduren rondom het vriespunt en in de middag op zo’n 11 graden. Dit is kenmerkend voor de overgang van winterweer naar lenteweer. Het zal dan ook overdag heerlijk aanvoelen, want veel wind staat er namelijk niet. Maar of we definitief afscheid van de winter hebben genomen, we zullen het zien.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten