Site pictogram Tilburgers.nl

Overgang naar tijdelijk koud herfstweer

De weersverwachting voor het komende weekeinde: overgang naar koud herfstweer. De temperaturen beginnen te zakken van 11 graden op zaterdag naar een graad of 8 op zondag. De zondag begint zelfs met vorst aan de grond. Het weerbeeld ziet er aardig uit. Beide dagen beginnen met een afwisseling van zon en wolken. In de middag neemt de bewolking toe en alleen op zaterdag kan daaruit een bui vallen.

Na het weekeinde wordt het nog kouder, waarbij maandag de koudste dag van de week wordt met een maxima van een graad of 7. Dinsdag wordt een kletsnatte dag met perioden met regen, waarbij er rondom Tilburg 30 mm kan vallen! Voor de rest van de week nemen de neerslagkansen af, komt de zon er bij en stijgt het kwik naar de 15 graden vanaf donderdag.

Na een aantal zeer zonnige weken, waarbij we rond de 20e al een zeer zonnige oktobermaand konden noteren, was het deze week totaal anders. De zon zagen we elke dag steeds minder. En vandaag zagen we deze helemaal niet en bleef achter de dikke bewolking steken, waar soms wat lichte motregen uitviel. Het was de eerste zonloze dag van deze maand.

De laatste keer dat de zon ons de hele dag in de steek liet was ruim een maand geleden, op 23 september. Met al dat grijze weer gingen de temperaturen naar beneden, waarbij op deze donderdag zelfs de laagste kwikstand van oktober tot nu toe werd gemeten. In Tilburg werd het slechts 13,5°C wat overigens normaal is voor de tijd van het jaar. Maar dat is nog niets van wat er de komende dagen gaat gebeuren. Een heuse winterprik staat op het programma, waarbij het lijkt alsof de herfst wordt overgeslagen. Want de temperaturen zakken met bijna de helft naar een graad of 7 na het weekeinde.

Die weersomslag begint vandaag. Een depressie boven Rusland en Scandinavië begint zich namelijk uit te breiden tot over onze omgeving. Dat gaat eerst gepaard met wat lichte regen waar de vrijdag mee begint. Vervolgens stroomt er zeer koude lucht de atmosfeer binnen, waardoor deze onstabiel wordt. In de loop van de dag gaan er dan ook buien vallen en begint het kouder te worden. In de ochtend hebben we al de hoogste temperatuur met zo’n 12 graden, maar op het einde van de middag is het slechts een graad of 8!

Dus een dikke jas aantrekken, want er staat ook nog eens een onstuimige wind. In het weekeinde heeft de depressie inmiddels het zuiden van Frankrijk bereikt en blijft daar een aantal dagen liggen. Wij komen dan in wat rustiger vaarwater terecht.

De zaterdag begint met een afwisseling van zon en wolken, waaruit in de middag een enkele bui uit kan vallen.

Op zondag blijft het de hele dag droog en zien we alleen in de ochtend nog wat zonnestralen. In de middag neemt de bewolking echter toe, maar neerslag valt er niet. De wind draait daarbij in het weekeinde van noordwest naar noordoost en dan bereikt nog meer koude lucht onze provincie. De thermometer laat waarden zien van 11 graden op zaterdag tot een graad of 8 een dag later. De nachten gaan dan ook koud verlopen met vanaf zondag vorst aan de grond.

Na het weekeinde gaat de depressie boven het zuiden van Frankrijk aan de wandel en schuift via ons land naar de Noordzee waar het dinsdag aankomt. Tijdens die wandeling krijgen we een sombere, maar droge maandag die koud begint. Het wordt zelfs de koudste dag van de week met een maxima van 7 graden.

Dinsdag wordt een kletsnatte dag met van tijd tot tijd regen. Op dit moment worden rondom Tilburg neerslaghoeveelheden verwacht van 30 mm! Daarbij gaat het flink waaien. Een onstuimige herfstdag dus, waarbij de atmosfeer flink door elkaar wordt geschud. Daarna trekt de depressie met een zuidelijk wind verder naar het noorden.

Hierdoor wordt het bij ons wat zachter en stijgt het naar een graad of 12 op woensdag. Ondertussen zien we boven Rusland een enorm hogedrukgebied ontstaan dat zich vanaf donderdag uitbreidt tot over onze omgeving. De zon zullen we dan wat vaker zien en de neerslagkansen nemen af. Daarbij stijgt de temperatuur naar 15 graden.

Mobiele versie afsluiten