Site pictogram Tilburgers.nl

Overgang naar tijdelijk warm lenteweer

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Omroep Tilburg FM.

Dit mooie weer krijgen we in het weekend
Dit mooie weer krijgen we in het weekend

 

 

De natuurwetten zeggen dat na een lange periode van koud winterweer de kou letterlijk uit de lucht moet vallen, willen we ander weer krijgen. Dat betekent altijd (veel) neerslag met soms ook sneeuw. In dit geval hadden we de afgelopen dagen alleen maar te maken met regen en het kwam uit. Na een droogteperiode van 19 dagen, waarin er vrijwel geen neerslag te meten viel, kwam op dinsdag daar een einde aan. Een neerslaggebied trok toen na de middag over onze regio en liet zo’n 2 millimeter achter in de regenmeter. Op deze donderdag werd er nog eens 12 mm afgetapt in Berkel-Enschot. Met al die nattigheid kwam er ook een einde aan de kou die in januari begon en tot in de eerste week van april voortduurde. De temperatuur kwam weer eens in de dubbele cijfers terecht en liet vandaag bijna 13 graden aantekenen in Tilburg.

Vanavond en vannacht is het droog en zijn er enkele opklaringen. Door alle neerslag van deze donderdag zal het nevelig worden en het kwik zakt daarbij naar een graad of 8. De vrijdag begint dan ook grijs met af en toe wat zon. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken, waaruit een aantal buien valt. Tussendoor zal de zon flink schijnen en wordt het nog 13 graden. Maar op grote hoogte is het nog ijskoud en worden temperaturen verwacht van -28 graden. Aangezien het verschil meer dan 40 graden bedraagt gaat de atmosfeer reageren. Daarom kunnen er felle buien ontstaan die plaatselijk vergezeld gaan van onweer en zelfs windstoten. Bij dit alles staat er een matige wind uit het zuiden tot zuidwesten, kracht 4.

Bomen, planten en bloemen hebben de afgelopen maanden stil gelegen en de regen heeft al heel wat goed gedaan, maar in het komende weekeinde zal de natuur gaan exploderen. Slecht weer voor hooikoortspatiënten. Dat gebeurt nog niet op zaterdag als het zelfs wat frisser wordt dan vrijdag, namelijk een graad of 12. Af en toe vallen er wat druppels, maar veel zal het niet zijn. Op zondag gaat het dan echt gebeuren en kunnen we de eerste warme lentedag gaan bijschrijven als de thermometer naar de 20 graden gaat. Oorzaak is een enorme depressie voor de kust van Ierland en een hogedrukgebied ten zuidoosten van ons. Daartussenin wordt met een krachtige zuidelijke wind warme tot zeer warme lucht aangevoerd. Doordat we op de grens zitten van deze weersystemen zal het niet altijd zonnig zijn en zullen ook wolkenvelden het beeld bepalen. Op maandag doen we er nog een schepje bovenop en gaan we zelfs over de 20 graden. Als de zon goed doorbreekt zou zelfs de 24 graden worden bereikt! Maar in de loop van de dag ontstaan er buien die opnieuw met onweer en windstoten vergezeld kunnen gaan.

Daarna is het voorlopig gedaan met de warmte en gaan we naar temperaturen van 14 tot 16 graden. Het is meest bewolkt en af en toe valt daar een bui uit. De depressie is verder doorgeschoven naar Lapland en het hogedrukgebied bevindt zich in het zuiden van Europa. Daardoor krijgen we een meer westelijke stroming met aanvoer van minder warme lucht en veel bewolking. Op het einde van de week komt er wat ruimte voor de zon als een hogedrukgebied naderbij komt. Als dit leidt tot een zuidelijke stroming kunnen we opnieuw hoge temperaturen verwachten.

weerspreuk2011jpg

– Op St. Justijn (14 april),doodt de kou het venijn.
– Als april tekeergaat met onweer en regen, komt er het mooiste hooi en koren.

Mobiele versie afsluiten