Site pictogram Tilburgers.nl

Overgang naar warm zomerweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: overgang naar warm zomerweer. Op maandag kan er nog een enkele bui vallen, maar daarna is het voor de rest van de week droog en wordt het warmer.

Zon en wolken wisselen elkaar af en vanaf woensdag zijn er ook flinke zonnige perioden. De temperaturen beginnen te stijgen van 21 graden op dinsdag tot een graad of 25 tot 26 op vrijdag.

In het weekeinde wordt het nog warmer met gemiddeld 27 graden en plaatselijk zou op zondag wel eens de 30 graden kunnen worden aangetikt. Daarbij schijnt de zon volop en blijft het voor droog.

Dit weekeinde is nat en koel begonnen. Op zaterdag overheerste de bewolking en pas in de avond liet de zon nog een knipoog zien, maar dat was het ook. En uit die bewolking miezerde het wat of viel er een bui. Bij dit alles steeg het kwik niet verder dan 21 graden.

Rond 18.00 uur passeerde in Berkel-Enschot ineens een tropische bui, waarbij in vijf minuten 5 mm werd opgevangen. Daarna ging deze over in af en toe wat lichte motregen wat de hele avond aanhield. In de nacht ging de motregen vervolgens over in regen toen een actief neerslaggebied ons een bezoek bracht. Hierdoor kregen we opnieuw een warme nacht, want kouder dan 16 tot 17 graden werd het niet en zo’n hoge temperatuur hadden we ook in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Bewolking zorgt er namelijk voor dat de grond niet goed kan afkoelen, want zodra er opklaringen verschijnen gebeurt dat wel. Dat zagen we afgelopen woensdagochtend toen de temperatuur heel even onder de 10 graden zakte. Terug naar de neerslag, want inmiddels worden in augustus op veel plaatsen de regenmeters goed gevuld.

In onze regio staat de teller inmiddels op 42 mm, maar op andere plaatsen is deze al ruim de 100 mm gepasseerd. Het Zuid-Hollandse Katwijk en het Friese Heeg (nabij Sneek) hebben al respectievelijk 135 en 139 mm in hun regenmeter zitten. Vanochtend hadden we nog steeds last van het neerslaggebied dat langzaam vanaf het zuidwesten naar het noodoosten trok. Pas na het middaguur werd het rondom Tilburg droog, maar overheerst nog wel de bewolking. Vanuit het westen zien we in de loop van de dag opklaringen verschijnen, waarbij de temperatuur nog net de 20 graden zal aantikken. Vanavond en vannacht houden we die opklaringen en zakt het kwik naar een graad of 12.

Op deze zondag hebben we nog te maken met een depressie boven Schotland, maar op maandag zorgt een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan ervoor dat de depressie richting Noorwegen wordt geduwd.

Dan kan er op maandag nog een enkele bui vallen, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen bij een graad of 22.

Vanaf dinsdag heeft het hogedrukgebied onze regio al bereikt en blijft daar tot en met donderdag liggen. Dit betekent heerlijk rustig zomerweer, waarbij de zon zich steeds meer laat zien. Vooral op woensdag en donderdag beginnen we de dag met flinke zonnige perioden gevolgd door stapelwolken in de middag.

Op vrijdag komen we in het centrum van het hogedrukgebied te liggen en dan hebben we alleen nog maar zonneschijn afgewisseld met wat sluierwolken. De temperaturen beginnen ook te stijgen. Is het op dinsdag nog een graad of 21, op vrijdag bereiken we de zomerse waarde van 25 graden. Vervolgens trekt het hogedrukgebied naar Scandinavië waar deze in het weekeinde aankomt. De wind draait hierdoor naar het oosten tot zuidoosten en dan wordt er nog meer warmere lucht aangevoerd. Daardoor keert het zomerweer heel even terug met temperaturen van 27 graden en plaatselijk zou op zondag wel eens de 30 graden kunnen worden gemeten. Daarmee zouden we de hoogste temperatuur van deze maand kunnen halen, want dat staat in Tilburg nu op 28,1°C van 4 augustus. Daarbij blijft het zowel op zaterdag als zondag droog en schijnt de zon volop. Wel ontstaan in de loop van zondag meer stapelwolken en dat komt omdat de atmosfeer onstabiel wordt en er koelere lucht in aantocht is.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten