Overgang naar warm zomerweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: overgang naar warm zomerweer. Op zaterdag is het nog wat grijs en kan er een bui vallen gevolgd door opklaringen in de middag. Met 20 graden is het nog niet echt warm. Maar vanaf zondag is dat anders. Zon en wolken wisselen elkaar af, het blijft droog en het kwik stijgt naar een graad of 23. Na het weekeinde wordt het steeds warmer tot 30 graden op de woensdag. Daarna volgen onweersbuien die voor afkoeling zorgen. Let wel op de zonkracht die vanaf zondag zeer hoog is.

En daar is ie dan eindelijk: een zonnige verwachting met hoge temperaturen. Dit zou dan vanaf zondag moeten gebeuren oplopend tot wel 30 graden halverwege de week. Het wordt wel tijd, want het was afgelopen dinsdag opnieuw bar en boos. In de loop van de middag begon het te regenen en dat hield aan tot middernacht. Daarbij werd plaatselijk onweer waargenomen en het kwik beleef overdag steken op 17 graden. In Berkel-Enschot viel in totaal 17 mm, Maastricht had 23 mm, Volkel 29 mm en Eindhoven ving de meeste neerslag op: 34 mm. Daarmee is niet alleen een nieuw dagrecord voor dat station gebroken, maar ook een nieuw Brabants record. De natste 18e juni in Eindhoven was in 2007 toen 18 mm in de regenmeter verdween. Voor Brabant stond het record op 21 mm afgetapt in 2012 in Gilze-Rijen. Gisteren ging de astronomische zomer van start omdat de zon dan precies boven de Kreeftskeerkring staat. Maar voor zomerweer moeten we nog even geduld hebben. Donderdag begon nog droog met veel sluierbewolking die dikker en dikker werd. Uiteindelijk vielen in de middag daar buien uit. Temperatuur liep nog op naar zo’n 21 graden in onze regio. Opvallend is dat het in noorden afgelopen nacht behoorlijk fris was met 4,6°C in Eelde, 5,4°C in Leeuwarden en 5,7°C op Terschelling. Rondom Tilburg werd het een graad of 11. En op al deze stations, ook in onze regio, was het onbewolkt wat het bijzonder maakt.

Vannacht was het droog, maar bewolkt waardoor we een warme nacht hadden van een graad of 14. Op deze vrijdag leven de buien weer op. In de loop van de middag verdwijnen ze en probeert de zon nog even om de hoek te kijken. Daarbij laat de thermometer zo’n 21 graden zien bij een zwak tot matige noordwestenwind. Ondertussen probeert een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan ons te bereiken. Op zaterdag lukt dat nog niet, waardoor de dag met bewolking en een enkele bui van start gaat. In de middag verschijnen er opklaringen en dan zien we de eerste tekenen van het hogedrukgebied. Warmer dan 20 graden zal het dan nog niet worden. Op zondag is dat anders als we het hogedrukgebied de Noordzee opzoekt. Zon en wolken wisselen elkaar af, het blijft droog en het kwik loopt op naar 23 graden.

Na het weekeinde wordt het alleen maar warmer en kunnen we ons dit jaar gaan opmaken voor zowel de eerste zomerse dag van 25 graden als de eerste tropische dag van een graad of 30. Op maandag hangt het erom of het al de zomerse waarde gaat halen. Het is prachtig weer, waarbij de zon alle ruimte krijgt met in de middag onschuldige stapelwolken. Op dinsdag is het dan zover en stijgt de temperatuur over de grens van 25 graden en blijft hangen op een graad of 28. Het is een echte zomerdag met volop zonneschijn. Op woensdag wordt het allemaal nog warmer en wordt het de warmste dag van de week als de tropische grens bereikt wordt. De dag begint nog met zon en sluierwolken. Vervolgens verschijnen er stapelwolken die in de avond uit kunnen gaan groeien tot felle onweersbuien. Daarna volgt afkoeling en zakt de temperatuur op het einde van de week terug naar een graad of 22.

Waar je wel op moet letten is de zonkracht die vanaf deze zondag op zonkracht 7 komt te liggen en de hele week aanhoudt. Dat betekent dat je huid al in 10-25 minuten kan verbranden. Insmeren met een zonnecrème is dan geen overbodige luxe als je lang in de zon moet zijn. Houd daar rekening mee.

Geef een reactie