Site pictogram Tilburgers.nl

Overgang naar zeer warm voorjaarsweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: overgang naar zeer warm voorjaarsweer. Zaterdag is de overgangsdag die koud van start gaat met lichte vorst. Maar zodra de zon erbij komt loopt het kwik op naar de 13 graden. Daarna worden de bakens verzet en gaan we vanaf zondag een zeer warme periode tegemoet die de hele week aanhoudt met temperaturen van 20 tot 22 graden.

Een Russisch hogedrukgebied zorgt hiervoor, dat zich vervolgens steeds verder uitbreidt. Met een overwegend zuidelijke stroming wordt alsmaar warme lucht aangevoerd. De zon overheerst en wolken zien we nauwelijks. Ook de nachten worden helder, maar van vorst is geen sprake meer. Kortom, een prachtige week staat ons te wachten en dat begint al op zondag.

De eerste lentemaand zit erop en deze zorgde in onze regio voor normale temperaturen, veel neerslag en zeer zonnige perioden. Het werd zelfs een van de zonnigste maartmaanden ooit en dat hebben we vooral te danken aan de laatste tien dagen van de maand die recordzonnig verliep.

In Berkel-Enschot scheen de zon vanaf de 21e tot het einde van de maand 116 uur tegen 48 uur normaal, waarmee het totaal op 195 zonuren uitkwam. Door de wolkenloze hemel in de laatste tien dagen, verliepen de nachten ook kraakhelder waardoor we de koudste nacht konden noteren in meer dan een jaar tijd. Hupsel noteerde afgelopen maandag namelijk -6,6°C.

Maar wat er aan de grond gebeurde was diepvriesweer. Op zondag zakte het kwik op 10 cm hoogte in Twenthe al tot -8,8°C, maar een dag later werd het daar -10,1°C en dat is strenge vorst. Daarmee werd een nieuw landelijk koudedagrecord gebroken.

Nog nooit werd het op 30 maart zo koud aan de grond. Het vorige record dateert uit 2013 toen het in Heino -9,7°C werd. In heel Brabant werd afgelopen maandag op die hoogte nieuwe kouderecords gevestigd voor 30 maart: Gilze-Rijen had -9,1°C, Eindhoven -9,3°C en Volkel was de koudste plaats met -9,5°C. Met april op de kalender werd het wel wat minder koud, maar de vorst bleef. Op woensdag werd in Deelen en Twenthe in de weerhut matige vorst waargenomen met respectievelijk
-5,6°C en -5,2°C.

En ook deze donderdag startte met temperaturen onder het vriespunt, maar bleven steken op -3,2°C in Gilze-Rijen. Met zo’n vier uur zonneschijn erbij liep de temperatuur in de middag verder op tot een graad of 11 in Tilburg. In de middag nam de bewolking toe en daaruit kan in de komende uren nog een bui vallen. Dat komt omdat we nog te maken hebben met een depressie boven Noorwegen, waarbij een neerslaggebied ons net kan raken.

Op vrijdag wordt de depressie verder naar Finland geduwd omdat voor de kust van Frankrijk een hogedrukgebied komt te liggen. Deze zorgt bij ons voor een afwisseling van zon, wolken en een temperatuur van slechts 10 graden. Oorzaak is de noordwestenwind, waarmee koude lucht wordt aangevoerd. In de avond is de temperatuur al flink gedaald naar een graad of 2 en in de nacht naar zaterdag gaat het licht vriezen. Vervolgens schuift het hogedrukgebied in het weekeinde via Duitsland naar Rusland, waardoor de wind naar het zuiden tot zuidoosten draait.

In plaats van een koude stroming komt er nu warme tot zeer warme lucht onze kant op. Zaterdag is de overgangsdag die ons eerst een koude start geeft en daarna met veel zonneschijn de temperatuur laat oplopen naar een graad of 13. Als op zondag het hogedrukgebied boven Rusland ligt schiet het kwik in de thermometer als een raket omhoog. Vanuit de Middellandse Zee wordt namelijk nog meer warme lucht aangevoerd, waardoor het meer dan 20 graden zal worden. En daarmee zouden we de eerste warme dag van het jaar kunnen noteren. Vorig jaar gebeurde dat al in de knotsgekke februari, waarmee van 25 t/m 27 februari zelfs drie warme dagen achtereen werden genoteerd. Het leverde op de 27e zelfs de warmste winterdag ooit waargenomen: 20,5°C in Arcen.

Na het weekeinde houden we het zeer warme voorjaarsweer met kwikstanden van 20 tot 22 graden. Dat komt omdat het Russisch hogedrukgebied in de loop van de week zich helemaal uitbreidt tot over vrijwel heel Europa. Daarbij blijft het overwegend droog en schijnt de zon volop. Wolken zullen we nauwelijks zien en van vorst is geen sprake, ook al krijgen we heldere nachten. Tijd om de tuinstoelen en parasol tevoorschijn te halen en lekker in de tuin te gaan zitten, want thuisblijven blijft nog steeds het motto.

Mobiele versie afsluiten