Site pictogram Tilburgers.nl

Overgang naar zonnig, maar koud weer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: overgang naar zonnig, maar koud weer. De zaterdag geeft ons nog een afwisseling van zon en wolken waar in de middag nog een buitje uit kan vallen. Maar vanaf zondag krijgt de zon alle ruimte en zijn er alleen nog wat sluierwolken te bekennen. Het wordt daarbij kouder van 7 graden op zaterdag tot een graad of 5 op de zondag. Daarnaast gaan de nachten vanaf zondag met lichte vorst verlopen. Dit houden we ook na het weekeinde en loopt het kwik vanaf woensdag tijdelijk weer iets op. Het blijft droog en zonnig.

De zon was de grote spelbreker afgelopen week. Hierdoor bleven nog hogere temperaturen van wel 14 graden achterwege. Op carnavalsmaandag en –dinsdag zou dat moeten gebeuren, maar het grijze wolkendek hield alles tegen. Het was voor het gevoel zelfs koud, want het kwik haalde de 10 graden niet met respectievelijk 9,6°C en 8,6°C. In totaal hebben we de zon sinds afgelopen zondag maar anderhalf uur gezien! Zo somber was het de afgelopen dagen. Uit die bewolking viel ook nog eens wat lichte (mot)regen en was er soms sprake van mist in de vroege ochtend. Gisteren trok een buienlijn over gevolgd door een regenzone in de afgelopen nacht en vanochtend vroeg. Deze leverde in totaal nog 3 mm op. Voor de rest van deze donderdag bleef het droog en werd het in Berkel-Enschot nog 9,6°C.

88

Op dit moment hebben we te maken met een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan voor de kust van Ierland. Vervolgens zet deze koers richting IJsland en Schotland, waar deze in het weekeinde aankomt, en dan komen we in een noord tot noordoostelijke stroming terecht.

Koude lucht stroomt dan onze regio binnen en dat niet alleen, maar ook droge lucht. Op vrijdag zien we dat nog niet gebeuren. Dan is het nog vaak bewolkt. In de loop van de dag krijgen we vanuit het noordwesten een neerslaggebied op bezoek en gaan er buien vallen afgewisseld door een enkele opklaring. De wind is daarbij matig, kracht 3 tot 4, en dan voelt het al wat kil aan. De temperatuur blijft namelijk op 7 graden steken.

Het weekeinde is de start van een prachtige zonnige en droge periode wat tot minstens eind volgende week zal aanhouden. De zaterdag geeft ons nog een mix van wolkenvelden en zonneschijn waar in de middag nog een buitje uit kan vallen. Opnieuw wordt het een graad of 7, maar dan komt de kou echt Brabant binnen. De nachten gaan helder verlopen en dan duikt de temperatuur onder het vriespunt. Vervolgens krijgen we een prachtige zondag voorgeschoteld met alleen maar zonneschijn en wat sluierwolken in de middag. Ondanks die perioden met zon zal de thermometer zo’n 5 graden aanwijzen als maximum.

Maar doordat de wind verder aantrekt en matig tot vrij krachtig wordt zal het voor het gevoel maar 2 tot 3 graden zijn. Een heerlijke dag voor een echte winterwandeling. Inmiddels ligt het hogedrukgebied dan boven Schotland en blijft daar eigenlijk de hele week liggen. En dat betekent dat de wind uit het noordoosten aanhoudt en dat het weerbeeld vrijwel elke dag hetzelfde is. Dat betekent heldere nachten met lichte vorst in de ochtend; plaatselijk kan het zelfs matig vriezen. Daarna krijgt de zon de hele dag de ruimte en zijn neerslaggebieden in geen velden of wegen te bekennen. Wel loopt de temperatuur langzaam op van 5 graden op dinsdag tot een graad of 8 op het einde van de week. Het ziet er naar uit dat dit tijdelijk is, want in het weekeinde (4-5 maart) word het alweer kouder en dat zou wel eens het begin kunnen worden van een winterse periode, waarbij de kans op sneeuw steeds meer toeneemt.

Mobiele versie afsluiten