Site pictogram Tilburgers.nl

Overwegend bewolkt met soms wat lichte neerslag

De weersverwachting voor de komende week: overwegend bewolkt met soms wat lichte neerslag. Oudejaarsdag wordt een grijze, maar zachte dag waarbij het kwik naar de 10 graden zal gaan. Het blijft wel droog. Met de jaarwisseling is het erg zacht met zo’n 9 graden.

Op Nieuwjaarsdag zit de temperatuur nog steeds in de dubbele cijfers van 10 graden en valt er wat lichte neerslag. De dagen erna is het overwegend droog en verschijnen er opklaringen. Wel beginnen de temperaturen te zakken naar 6 graden op donderdag en vrijdag.

Als het in de nachten opklaart kan het zelfs gaan vriezen. Vanaf vrijdag wordt het echter weer bewolkt en begint het kwik langzaam te stijgen. Dan nemen ook de neerslagkansen weer toe.

We zijn begonnen aan de laatste loodjes van een bijzonder jaar vol met extremen. Van een zware storm in januari gevolgd door kou en sneeuw in februari en maart tot en met de warmste zomer ooit en natuurlijk de extreme droogte die ons sinds mei in de ban heeft. Daarnaast werd 2018, gemiddeld over het land, het op één na zonnigste jaar ooit waargenomen. In De Bilt werden maar liefst 17 dagrecords gebroken voor wat betreft temperatuur verdeeld over 14 warmterecords en 3 kouderecords.

Vervolgens noteerde het KNMI dit jaar het ongekende record van 132 warme dagen van minstens 20 graden, waarmee het oude record uit 2003 met 116 dagen eraan ging. Of dit een trend zal worden voor de komende jaren? Ik heb er mijn twijfels over. Ik denk namelijk dat 2018 een uitzondering is geweest en dat we nog jaren moeten wachten voordat weer zoiets plaatsvindt.

Terug naar de laatste dagen van 2018 die somber zullen verlopen. Gisteren was het al grijs, waarbij de zon het liet afweten. In de middag was de bewolking zo dik geworden dat er wat lichte regen uitviel. In de avond was het droog en begon de bewolking te breken. Met zo’n 10 graden in Tilburg werd het een zachte zaterdag. Deze zondag geeft hetzelfde recept: veel bewolking waaruit de komende uren wat lichte regen of motregen zal vallen.

En dat allemaal bij opnieuw een graad of 10 en een matige zuidwestenwind. Deze hoge temperaturen en nattigheid hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven Frankrijk. Kijk maar eens op de barometer hoe hoog die staat.

Met een zuidwestelijke stroming wordt zachte en vochtige lucht vanuit de oceaan aangevoerd. Vervolgens zit daar ook een zwakke storing in die de neerslag veroorzaakt. De zon krijgen we opnieuw niet te zien en dus wordt 2018 afgesloten met een zonloos weekeinde in een super zonnig jaar. De nacht naar Oudejaarsdag wordt zeer zacht, waarbij het kwik niet verder zakt naar 8 graden terwijl temperaturen rond het vriespunt normaal zijn.

De bewolking overheerst en dat zal het ook doen overdag. Dan stijgt het kwik verder naar de 10 graden. Opklaringen zijn er nauwelijks. Tijdens de jaarwisseling blijft het zwaarbewolkt en kan er wat gespetter vallen, maar veel stelt het allemaal niet voor. Met zo’n 9 graden in Brabant is het boterzacht bij het afsteken van het vuurwerk. Vervolgen zijn we 2019 ingestapt en heeft het hogedrukgebied de oversteek gemaakt naar de Britse Eilanden.

De aanvoer komt dan uit het noordwesten waarin wat minder zachte lucht onze kant opkomt met daarin wat opklaringen. En als het in de nachten dan opklaart kan het zelfs gaan vriezen.

Dat zien we in de nacht van woensdag op donderdag gebeuren. De middagtemperaturen beginnen ook te zakken van 10 graden op Nieuwjaarsdag tot een graad of 6 op het einde van de week. In de eerste dagen van het nieuwe jaar zullen we nog regelmatig de zon zien, maar vanaf vrijdag blijft deze verscholen achter dikke bewolking. Hieruit kan soms wat regen of motregen uitvallen. Met die neerslag beginnen de temperaturen weer te stijgen. Winterweer is nog niet in zicht.

Prettige week en alvast een fijne jaarwisseling gewenst en een WEERgaloos 2019!

Mobiele versie afsluiten