Site pictogram Tilburgers.nl

Overwegend droog en rustig bij normale temperaturen

Weerbericht door Jean-Paula Korst 2011-09-29-Herfst-september-WilhelminaparkDe weersverwachting voor de komende week: overwegend droog bij zo’n 18 graden. Maandag is het meest bewolkt en op dinsdag heeft de zon de overhand. Op beide dagen is het koel met 17 á 18 graden. Vanaf woensdag wisselen wolken en zonneschijn elkaar af. Soms kan de bewolking zo dik worden dat er wat regen uit gaat vallen. Temperaturen stijgen van 18 graden op woensdag tot een graad of 20 op het einde van de week

De afgelopen week beleefden we de warmste periode van deze maand. Gemiddeld lag de middagtemperatuur in onze regio op zo’n 25 graden tegen normaal een graad of 18. Dan te bedenken dat in augustus het tegenovergestelde gebeurde. Namelijk 17 graden overdag tegen 23 graden normaal. Het weer blijft fascinerend. En dan hebben we nog de neerslag. Afgelopen donderdag viel in Berkel-Enschot de eerste neerslag van deze maand, maar dat was amper te meten. In de afgelopen nacht en vanochtend trok een buiengebied van noordwest naar zuidoost over ons land. Dit was wel te weten met in totaal … 0,3 mm. Het is niet veel, want normaal valt er in de hele maand september 76 mm. Gezien de verwachtingen voor de komende tien dagen gaan we dat niet halen en dus krijgt september nu al de kwalificatie van zeer droge maand.

Terug naar deze zondag die dus wisselvallig is begonnen. De regenzone heeft in de loop van de ochtend ons land verlaten en wat nog overblijft zijn verdwaalde buien, maar die stellen maar heel weinig voor. Langzaam zal het wolkendek breken en verschijnen er opklaringen die de temperatuur nog naar 19 á 20 graden kunnen tillen. Naast de neerslag was er dit weekeinde nog iets opvallends: de wind. Want over het algemeen was het een vrij rustige september met hoofdzakelijk een zwakke wind. Soms viel de wind zelfs helemaal weg en als dat in de nacht gebeurde ontstond er mist. Maar nu hebben we te maken met een matige wind.

De komende dagen ziet er niet slecht uit, al moeten we het wel zonder warmte doen. Het zal daarbij wel even wennen zijn, want warmer dan 18 graden zal het niet worden. In combinatie met die wind en de warmte die we de afgelopen weken gewend zijn, zal het voor het gevoel fris aanvoelen. Maar vanaf woensdag gaat het kwik weer omhoog om uiteindelijk op zo’n 20 graden uit te komen richting het weekeinde. Het weerbeeld voor de gehele week bestaat uit veel bewolking met af en toe wat zon. Daarbij kunnen bewolkte en zonnige dagen elkaar afwisselen. Zo wordt voor maandag een grijze dag verwacht, terwijl een dag later de zon de overhand heeft. Net als de afgelopen week geldt ook voor de komende periode dat bij het wegvallen van de wind in de nacht en ochtend er elke dag nevel of mist kan ontstaan.

Een hogedrukgebied aan het begin van deze week zorgt voor het mooie en rustige najaarsweer. Vanaf donderdag verliest het zijn kracht en zakt af naar het zuiden. Vanuit het noorden nadert dan een depressie, waardoor de bewolking steeds meer toeneemt. Doordat we in een westelijke stroming terecht komen houdt de aanvoer van vochtige lucht in de vorm van wolken aan. Soms kan de bewolking zo dik worden dat er wat neerslag uit gaat vallen. In het weekeinde komt het hogedrukgebied weer terug en duwt de depressie naar het noordoosten. We krijgen dan meer zon en de temperatuur stijgt naar een graad of 20. In de vorige verwachting zou deze depressie boven de Noordzee komen te liggen met onstuimig herfstweer tot gevolg. Nu wordt het dus anders. Afwachten dus wat er precies gaat gebeuren.

Mobiele versie afsluiten