Site pictogram Tilburgers.nl

Parkeren of laden en lossen

Gastbijdrage van Hetty van Beek, Binnenstadbewoonster.

Vrijdagochtend voor 9 uur stond ik koffie te zetten en zag door mijn raam een ijverige handhaver van zijn fiets afstappen om een bekeuring uit te schrijven voor de blauwe bus tegenover ons huis in de Mariastraat.

Er is daar al meer dan 100 jaar een bedrijf in fiets en brommeronderdelen. Waren het voorheen talloze vrachtauto’s en busjes die er goederen kwamen brengen en halen, nu is er slechts nog één blauwe bestelbus over. En een enkele andere auto die iets komt ophalen. De chauffeuse van de bus parkeert altijd uiterst sociaal tegen hun voorgevel aan zodat doorgaand verkeer er langs kan. Ook wij houden deze regel in stand wanneer we sporadisch met ons busje bij ons huis moeten zien te komen. Niets aan de hand zou je zeggen, maar dan hebben we het mis.

De handhaver schrijft ijverig verder terwijl zijn snelle fiets voor de bus op de stoep geparkeerd staat. Verontwaardigd kom ik, nog in mijn nachthemd, naar buiten en leg de situatie uit.

Foto: John Geerts

Tja de bus heeft geen vergunning, maar wat erger is: Hij staat op de stoep geparkeerd! Allereerst is daar het woord stoep te veel eer want deze loopt gelijk aan de straat afgezien van een minuscuul randje, en verder is de grond bij de gevel eigendom van de eigenaar daar. Het is ook slechts een waarschuwing, zo deelt de man mij mee, waarop ik hem vraag eens binnen te stappen en even met de eigenaar van het bedrijf te gaan praten. Deze mensen worden onderhand doodmoe van dit alles.

“Dat kan niet want ze blokkeren de voordeur”, zegt de man. Ik antwoord: ”Nee dat is hun magazijn u moet bij het kantoor zijn”, en wijs naar de grote poort waarop duidelijk te zien is om welk bedrijf het hier gaat. Hij belooft dit te gaan doen.

Ik ga weer naar binnen en zie opeens in gedachte de Stationsstraat voor me, met soms wel drie politie- en/of handhavingsauto’s op de stoep tegenover hun kantoor geparkeerd terwijl ze achter het pand een eigen parkeerplaats hebben. Ik erger me hier regelmatig aan, maar dat schreef ik al eerder in verband met rolstoelgebruik. In die straat staan overigens vaker busjes op de stoepen geparkeerd van bouwbedrijven. Krijgen die ook een waarschuwing? Of nee blijkbaar vergunning om op het trottoir te parkeren.

Op ‘ons’ parkeerpleintje Rombouthof is het nog erger. Daar zijn vele parkeerplekken zomaar tijdelijk opgeheven omdat er in de Nieuwlandstraat gebouwd wordt. Hekken er omheen, wie doet ons wat, behalve de duiven die schijten vrolijk alles onder. Nieuwlandstraat, Heuvelstraat noem maar op. Het is ‘normaal’ dat men op de stoep parkeert want hoe in vredesnaam moet het anders? Of is het geval van onze Mariastraat overbuur misschien een langzame wegpesterij uit de binnenstad?

Soms vrees ik van wel.

Mobiele versie afsluiten