Site pictogram Tilburgers.nl

Paul van Kemenade’s jazzensemble ‘Three Horns and a Bass’ te gast bij VPRO’s Vrije geluiden

cd_paul_van_kemenade_in_a_certain_moodOp zondagochtend 8 maart 2015 was de Tilburgse altsaxofonist Paul van Kemenade samen met zijn jazzensemble ‘Three horns and a bass‘ te zien bij VPRO’s programma Vrije geluiden. Aanleiding voor dit TV optreden is het succes van zijn laatste gelijknamige CD met de bijzondere bezetting bestaande uit trompet, trombone, altsax en contrabas met eigen werken van de Tilburgse altsaxofonist en componist Paul van Kemenade.

‘Three horns and a bass’ is een vervolg op een eerder Van Kemenade-initiatief: ‘Two horns and a bass’, met onder andere trompettist Eric Vloeimans. Nu is er sprake van drie blazers en een contrabassist. Altist/componist Van Kemenade gebruikt deze bezetting om juist op op een andere manier te schrijven dan voor ensembles met bijvoorbeeld een traditionele ritmesectie en dit biedt voor hem nieuwe mogelijkheden. Een niet vaak gehoorde combinatie in een lenige bezetting die alle kanten op gaat met de drie blazers Louk Boudesteijn, Angelo Verploegen en Paul van Kemenade en met contrabassist Wiro Mahieu die elkaar feilloos aanvoelen.

Enkele stukken van bovenstaande groep staan met diverse andere bezettingen op de onlangs verschenen cd ‘CLOSE ENOUGH’ die met vijf sterren in het Amerikaanse prestigieuze jazz-magazine Downbeat uitgekozen is, tot een van ‘Best cd’s of 2011’.

*****Volkskrant (NL)
Vuurwerk van een bijzonder stel instrumenten: flügelhorn/trompet, trombone, altsax en contrabas. Van Kemenade speelt er al langer mee en eens te meer blijkt waarom. De lenige blazerssectie is in staat tot meerstemmige middeleeuws aandoende gezangen, en ook tot spannende instant composing waarbij de contrabas niet alleen, zoals vanzelfsprekend dienend is, maar daadwerkelijk onderdeel is van het geheel. Hier wordt muziek gemaakt op het scherpst van de snede. Als eenheid en elastisch en tegelijkertijd uitdagend voor elkaar tijdens de vrije momenten. En het publiek zit nog steeds op het puntje van de stoel.

Mobiele versie afsluiten