Site pictogram Tilburgers.nl

Paul van Wielink krijgt Tilburg Trofee

Paul van Wielink (74) ontving op 2 oktober 2020 de Tilburg Trofee vanwege zijn langdurige inzet als coördinator en onderzoeker van KNNV-afdeling Tilburg (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, vereniging voor veldbiologie) naar onderzoek in natuurgebied De Kaaistoep.

Wethouder Mario Jacobs reikte de Tilburg Trofee uit tijdens een online talkshow over Citizen Science (burgerwetenschap) ter ere van 25 jaar natuuronderzoek in de Tilburgse Kaaistoep.

Paul van Wielink is sinds 1995 betrokken bij onderzoek van KNNV-afdeling Tilburg in het natuurgebied De Kaaistoep (inmiddels deel van Stadsbos013). Gedurende 17 jaar is hij coördinator geweest van het onderzoek. Daarnaast is hij al 25 jaar inspirator en spin in het web van het onderzoek op allerlei terreinen, vertelt hij
enthousiast over het onderzoek en de waarnemingen in het gebied en blijft hij nieuwsgierig en wil hij weten hoe relaties in de natuur werken.

In de afgelopen 25 jaar is een schat aan gegevens verzameld en opgenomen in een onafgebroken serie jaarverslagen vanaf 1996 tot en met 2018. Tot en met 2011 verzorgde Paul van Wielink ook de eindredactie van het jaarverslag. Ter gelegenheid van het jubileum van KNNV-afdeling Tilburg is een boek uitgegeven met daarin opgenomen een complete soortenlijst van de bijna 8700 plant- en diersoorten die in het gebied zijn waargenomen.

Zijn bijdrage aan het boek en de soortenlijst is enorm. Door zijn brede belangstelling heeft hij bijna alle artikelen van opmerkingen en aanvullingen voorzien. Veel contacten met onderzoekers/schrijvers van buiten de afdeling liepen via hem. Zijn grote kennis heeft voor veel informatie gezorgd. Daarnaast heeft hij in deze 25 jaar een enorme fotocollectie opgebouwd, waardoor vaak net die ene ontbrekende foto door hem kon worden aangeleverd.

Er zijn in Nederland weinig gebieden waar zo lang en zo intensief natuuronderzoek is verricht als in De Kaaistoep. Er bleken in Nederland slechts twee langlopende onderzoeken beschikbaar te zijn die voor een nationaal onderzoek naar de achteruitgang van insecten konden worden gebruikt: een onderzoek naar loopkevers op het Biologisch Station in Wijster (Drenthe) en 22 jaar onderzoek naar nachtvlinders in De Kaaistoep, onder andere gedaan door Paul van Wielink.

Naast bovengenoemd onderzoek heeft 25 jaar onderzoek in De Kaaistoep nog meer resultaten opgeleverd die landelijk van belang zijn:
– Er zijn 125 nieuwe soorten organismen voor ons land ontdekt.
– Er zijn drie nieuwe soorten voor de wetenschap ontdekt, een paddenstoel (Knolletjesspechtinktzwam),
een parasitaire schimmel en een vlieg.
– Er is een nieuw paddenstoelengeslacht beschreven naar materiaal uit De Kaaistoep.
– Er zijn in totaal 135 wetenschappelijke publicaties verschenen met vermelding van resultaten van Kaaistoep onderzoek. Paul van Wielink heeft tenminste 20 publicaties op zijn naam staan, maar heeft ook veel ondersteunende informatie aangeleverd aan andere auteurs.

Tot slot mag vermeld worden dat Paul van Wielink graag en goed communiceert over het onderzoek in De Kaaistoep. Hij geeft regelmatig lezingen over het gehele onderzoek en de insecten in het bijzonder. Door het verschijnen van het rapport over de achteruitgang van de insecten (mei 2018) wordt hij regelmatig gevraagd
voor interviews en reportages. Programma’s als De Kennis van nu, Vroege Vogels, Focus, National Geografic Nederland en kranten als NRC en Brabants Dagblad wisten hem te vinden.

Mobiele versie afsluiten